З кожним весняним днем свято світлого Великодня стає все ближче. А яка ж Пасха без традиційної страви – паски. Як би це дивно не звучало, але у нас вже давно прижилася я свого роду італійська паска – панетоне. Тісто для панетоне дуже здобне, пухке і пряне. А паска виходить неймовірно смачною, ніжною і ароматною. Крім того такі паски можуть зберігатися дуже довго, залишаючись при цьому м’якими і ароматними.
Вам будуть потрібні:
Тісто 1:
- вода (близько 38 градусів) – 185 мл;
- дріжджі сухі – 7 г;
- цукор – 10 г;
- борошно – 90 г;
- вершкове масло (м’яке) – 45 г;
- цукор – 30 г;
- яйця (великі) – 2 шт.;
- борошно – 135 г
Тісто 2:
- вершкове масло (м’яке) – 100 г;
- цукор – 100 г;
- жовтки – 3 шт.;
- апельсин -1 шт.;
- лимон – 1 шт.;
- лайм – 1 шт.;
- екстракт ванілі – 1 ч. л.;
- мед – 30 г
Фінальне тісто:
- борошно – 280 г;
- сіль – 6 г;
- родзинки – 115 г;
- ром (коньяк, сік апельсина) – 35 мл;
- цукати – 115 г;
- вершкове масло – 20 г
Починати готувати паску варто з вечора, адже більшу роль в приготуванні грає відсутність поспіху і можливість для тіста настоятися як слід. І в першу чергу ми готуємо опару. У миску вливаємо теплу воду, додаємо цукор і дріжджі, перемішуємо. Відразу ж просіюємо борошно і знову добре перемішуємо. Миску з опарою закриваємо харчовою плівкою і відправляємо в тепле місце на 30-40 хвилин. ЯВ якості теплої шафи можна використовувати мікрохвильову піч, в яку потрібно просто поставити склянку гарячої води. Включати мікрохвильовку не потрібно.
Коли опара підійде, готуємо перше тісто. У миску досить великого розміру додаємо м’яке вершкове масло, всипаємо цукор і добре все перемішуємо. Потім додаємо яйця і знову перемішуємо. Нарешті додаємо опару, добре перемішуємо. В отриману масу просіваємо борошно і добре замішуємо тісто до однорідності. У вас повинно вийти рідке однорідне тісто. Накриваємо його харчовою плівкою і прибираємо в холодильник на ніч. Також на ніч замочуємо родзинки в ромі, коньяку, апельсиновому соку або просто воді.
На наступний ранок продовжуємо робити тісто. Для цього в миску викладаємо наступну порцію м’якого вершкового масла і цукор і добре збиваємо їх міксером протягом 4-5 хвилин. Потім додаємо жовтки і знову добре збиваємо. Тепер викладаємо цедру апельсина, лимона, лайма, додаємо мед і ванільний екстракт. Нарешті додаємо до другого тіста перше тісто і добре перемішуємо міксером.
Переходимо до фінального тіста. Просіваємо в тісто борошно, додаємо сіль і вимішуємо його лопаткою. На міксері міняємо насадки на спіральні і починаємо вимішувати тісто. Всього у нас буде 3 підходи по 10 хвилин, між якими будуть перерви на 5 хвилин для того, щоб і тісто, і міксер могли відпочити. В кінці додаємо в тісто родзинки і цукати і перемішуємо все приблизно 3 хвилини.
Досить глибоку миску змащуємо олією і перекладаємо в неї наше тісто. Руки змочуємо водою і як би складаємо тісто в кулю, але робимо це дуже акуратно. Потім накриваємо миску плівкою і прибираємо в тепле місце на півгодини. Потім акуратно перевертаємо тісто і знову формуємо кулю. Тепер прибираємо тісто в тепле місце на 2-3 години, за цей час воно має піднятися більш ніж в 2 рази.
З такої кількості тіста виходить 4 паски для форми з діаметром 11 см і висотою 8 см. Ділимо тісто на 4 частини і кожну з частин акуратно округляємо. Все так само акуратно перекладаємо тісто в форми і накриваємо плівкою на 2 години. Спочатку тісто має заповнювати форму приблизно наполовину, а після закінчення часу – цілком.
У центрі кожного паски робимо хрестоподібний розріз. Змочуємо руки водою і відгинаємо краї розрізу, це необхідно, щоб у пасок виросла гарна шапочка. В середину кожного розрізу кладемо невеликий шматочок вершкового масла і відправляємо паски в розігріту до 170 градусів духовку приблизно на 35 хвилин. Перші 5 хвилин включіть підігрів тільки знизу, а потім – повністю.
Коли паски будуть готові, їх варто підвісити «головою» вниз, щоб збереглася шапка. Можна проткнути паски шпажкою наскрізь і помістити їх між двома перекладинами на 5-6 годин.
А нижче ви можете подивитися детальний відео-рецепт пасок панатоне.
Джерело: cpykami.ru