Створюємо осінній шалик-павутинку «Листопад» в техніці мокрого валяння

Для виготовлення шарфика-павутинки без дірочок нам будуть потрібні наступні предмети:

1. Беремо тонку шерсть «Семенівська пряжа» для мокрого валяння кольорів: охра (40 г), теракот (35 г) і коричневий (3 г).

2. Також нам необхідна віскоза: листопад (4 г), теракот (2 г), коричневий (1 г) колір.

3. Повітряно-бульбашкова пакувальна плівка (450*90 см).

4. Сітка (можна стару тюль), розмір 300*100 см. Плівку і сітку можна взяти меншого розміру, просто мені так працювати зручніше.

5. Вібро-шліфувальна машинка (вона дуже заощадить час, але можна і руками).

6. Ножиці.

7. Маркер для дошки (який змивається).

8. Клейонка для покриття столу.

9. Лінійка.

10. Сантиметр.

11. Розчин господарського мила (в киплячу воду покласти натерте господарське мило і залишити настоюватися в гарячій воді. 1 шматок на 1-2 л води, згодом розбавимо 1 до 2-3).

12. Гумки для грошей.

13. Палка дерев’яна (я взяла держак від лопати).

14. Пульверизатор.

15. Рушник.

16. Вилка.

17. Стіл.

Отже, приступаємо до виготовлення шарфа:

1. Накриваємо стіл клейонкою і креслимо викрійку. Я роблю розкладку шарфа розміром 40 см*220 см, в результаті отримаю 35 см*175 см, вагою 85 г.

2. Далі накриваємо стіл бульбашковою плівкою. Плівку складаємо навпіл, пухирцями всередину, згодом іншою половиною накриємо зверху. Відриваємо частину пасма і акуратно його розгортаємо. Це буде середина шарфа, виконаного в техніці «павутинка». За краї не тягнемо.

#

#

#

3. Далі беремо вилку і акуратно розсовуємо шерсть, заповнюючи всі прогалини. Також виделкою акуратно причісуємо краї розкладеного пасма.

4. Тепер необхідно заповнити всі просвіти, для цього відокремлюємо невеличке пасмо і витягаючи з нього шерсть, заповнюємо всі місця, де просвічує плівка, щоб не було дірочок.

#

5. Для рівного краю прокладемо 1 ряд вовни з двох довгих сторін.

6. Викладаємо краї шарфика по викрійці.

7. Тепер беремо теракотову шерсть і викладаємо сіточку – серединка 5* 5 см. Цю дію віднесемо до техніки вовняна філігрань (візерунок створюється в процесі розкладки вовни або вирізається з префельта при валянні виробу).

#

#

8. Робимо перехід кольорів і з’єднуємо середину шарфика з краями і з сіткою. Викладаємо шерсть в один шар.

#

#

#

9. Тепер найцікавіше – декор. Витягуємо пасмо віскози і викладаємо наш шарф густим шаром віскози двох відтінків – теракот і листопад. Це – ламінування.

#

10. Збризкуємо всю робочу поверхню пульверизатором, так як віскоза дуже легка і добре «розлітається».

11. Тепер робимо листочки для нашої сітки і для майбутнього візерунку посередині шарфа.

#

#

#

12. Розкладаємо листочки на сіточці.

13. Формуємо малюнок в центрі шарфа з коричневої і теракотової вовни, прикрашаємо віскозою.

14. Ось що вийшло в процесі розкладки шарфа.

15. Приступаємо до валяння шарфика. Для цього акуратно накриваємо його сіткою і змочуємо його мильним розчином. Без фанатизму. Після, акуратно, круговими рухами пройдемося по всьому шарфику (руками).

16. Тепер обережно знімаємо сітку, поправляючи шерсть, яка пристає. Накриваємо другою половиною бульбашкової плівки і проходимося ВШМ. Після цього перевертаємо наш «бутерброд» і проходимося по іншій стороні шарфика ВШМ. По 5 секунд кожне притискання вібро машинки.

#

#

17. Беремо держак і накручуємо наш «бутерброд» на нього. Після закріплюємо рулон гумками.

18. Підкладаємо рушник і катаємо в рулоні по 3-5 хв з кожної сторони (при розгортанні виправляємо всі складочки і акуратно намотуємо знову).

19. Далі розгортаємо наш «бутерброд», знімаємо верхній шар плівки, руками розгладжуємо поверхню шарфа і вже без плівки намотуємо на палицю. Катаємо з кожного боку всього 4-6 разів по 100 разів. Для того, щоб не було складочок.

20. Прибираємо палицю, розправляємо шарф на плівці і рівняємо краї. Беремо ножиці і ріжемо по краях смужки товщиною десь 1 см. Також підрізаємо шерсть в сітці для формування квадратів.

#

#

21. Тепер робимо бахрому, для цього катаємо кожну смужку.

22. Покатаємо ще в рулоні з обох сторін і в різних напрямках.

23. Тепер, коли наш виріб практично зваляти, можна покидати з 20 разів, потерти акуратно об плівку. Протягом всієї роботи стежте, щоб не було дірочок (в процесі це можна поправити – закрити шерстю або затерти дірочку руками). Після розправляємо шарф і вирівнюємо краю.

#

24. І останнє: купання (по черзі в гарячій і в холодній воді, 4 рази полощемо). Легенько віджали не викручуючи. Просушуємо в рушнику, розправляємо і гладимо у вологому стані. Шарфик готовий!

Джерело: sozdavaisam.ru

Зберегти в Pinterest