Карвінг для початківців – вчимося робити картини з овочів та фруктів. Поради + фото для натхенння

Багато хто вважає, що головне в їжі – її смак. З ними не погодяться шанувальники карвінгу. Вони впевнені, що важливу роль відіграє зовнішній вигляд страви. Адже і картопляна бульба, і троянда з картоплі є однакові за складом, проте виглядають по-різному. Отже, і емоції в людини викликають також неоднакові.

Звідки прийшов до нас карвінг

Карвінг у перекладі з англійської означає “вирізання”. У сфері кулінарії карвінгом називають художнє різання по овочах та фруктах.

Це мистецтво стало дуже популярним у Європі останні десятиліття. Проте історія кулінарного карвінгу виникла набагато раніше. Окрасою страв за допомогою овочів та фруктів стали займатися приблизно сім століть тому. Батьківщина цього мистецтва – Південно-Східна Азія. Не існує однозначної думки, яка країна є батьківщиною карвінгу, проте найчастіше називають Таїланд. В Азії, до речі, карвінг називається дещо інакше – “кесалак” і володіє ним чи не кожна жінка. Наприклад, у Таїланді мистецтву карвінгу навіть навчають у школі.

Для чого потрібен карвінг з овочів та фруктів

Азіатська їжа досить одноманітна: переважають там овочі. Цілком природно, що ще в давнину з’явилося бажання якось прикрасити її. Для цього стали використовувати різні елементи, вирізані з овочів і фруктів.

Європейські страви, більш різноманітні, непогано виглядали й без карвінгу, тому особливої ​​потреби в ньому не було. Однак завдяки розвитку мережі громадського харчування (ресторани, кафе тощо) потреба в ньому виникла і на Заході. Зараз страви, оформлені за допомогою дивовижних птахів та квітів – невід’ємна частина багатьох ресторанних меню.

З ресторанів художнє різьблення потихеньку перейшло і в наші оселі. Наймайстерніші господині намагаються тепер не просто смачно приготувати їжу на якесь сімейне свято, а й здивувати гостей її зовнішнім виглядом. Деякі використовують вирізані овочі навіть у консервації.

Є у карвінгу і ще одне, більш практичне застосування. Якщо серед ваших домочадців є одна, дві, або навіть три маленькі людини, які ніколи не голодні і ніяк не бажають розуміти всю користь фруктово-овочевих страв, вам просто необхідно опанувати мистецтво карвінгу. Адже єдиний спосіб викликати у маленької капризулі бажання поїсти – подати звичайну страву у незвичайній формі. Морквина у вигляді моркви – це нудно, а ось морквина у вигляді троянди – гарно та незвично. Яблуко, схоже на яблуко, – це нецікаво та несмачно, а ось яблуко у вигляді пташки – мабуть, варто спробувати…

#

#

#

#

Можна піти далі і з овочів та фруктів перейти до різьблення по ковбасі, м’ясу тощо. Але це вже, як кажуть, інша історія.

Які овочі та фрукти краще підходять для карвінгу

Які овочі та фрукти вибрати для карвінгу? Матеріалом для різьблення може бути будь-що. Найчастіше для кулінарного карвінгу використовують такі овочі:

  • морква,
  • огірки,
  • помідори,
  • солодкий перець,
  • картопля,
  • гарбуз,
  • редиска,
  • цибуля,
  • капуста та ін.

З фруктів любителі карвінгу найчастіше застосовують у роботі:

  • яблуко,
  • кавун,
  • апельсин,
  • лимон,
  • диню,
  • банан,
  • грушу,
  • ківі та ін.

Всі овочі та фрукти повинні бути ретельно відібрані. Тоді робота йтиме швидше і радуватиме вас довше, а результат вийде якіснішим.

На що слід звернути увагу, вибираючи матеріал для різьблення?

Віддавайте перевагу плодам із щільною, гладкою шкіркою. Намагайтеся використовувати овочі та фрукти насичених кольорів: яблука – темно-червоні чи зелені; банан – яскраво-жовтий; огірок – темно-зелений; цибуля – найкраще фіолетова і т. д.

Овочі та фрукти повинні мати правильну форму без жодних вад: морква – рівна, яблуко – кругле, огірок – прямий, кавун або диня – овальні або круглі тощо.

Чистіть овочі та фрукти безпосередньо перед нарізкою, а не заздалегідь, тому що деякі плоди, наприклад, морква в очищеному вигляді стають занадто ламкими і непридатними для карвінгу. За супер-свіжістю гнатися не варто, морква повинна бути трішки м’яка, інакше вся ваша праця буде викинута у сміття. Молода, хрумка морква при вирізанні певних форм має властивість розвалюватися.

Найлегше починати вчитися на огірках. З них виходять гарні листочки та квіти. Огірки повинні бути свіжі, пружні, з дрібним насінням, бажано вибирати тепличні, без пухирців. Томати повинні бути із щільною шкіркою, не пухкі та не соковиті, найкращим вибором будуть яскраво-червоні, невеликі і трохи витягнуті.

Цибулю необхідно вибирати міцну і свіжу, яке не пускала зелених стрілок. Важливо не відрізати кореневища, інакше цибулина розвалиться. Вибір редису зводиться до двох основних параметрів: круглий і свіжий, але варто відзначити, що всередині може очікувати неприємний сюрприз у вигляді пустот, а від цього ніхто не застрахований. До речі, готові вироби з редису добре зберігаються дві доби у холодній воді.

Гарбузи для карвінгу підходять практично всі. Проте варто відмовитись від декоративних плодів. Вони мають дуже тверду шкірку, з якою дуже складно працювати, доведеться зіпсувати ножі, перш ніж щось вирізати. Ідеальні гарбузи повинні мати м’яку шкірку і тверду серцевину, вони люблять часте обприскування холодною водою – від цього вироби з гарбуза виглядають свіжішими і яскравішими.

Якщо говорити про капусту, у тому числі і пекінську, то потрібно, щоб її розміри були достатні для майбутнього виробу, сама ж капуста повинна бути без вад, пошкоджень та нев’ялою.

Перець має бути твердим, а найкращі дині – з тонкою шкіркою і без вм’ятин. Картопля – гладка і без проростків, у лимона має бути товста шкірка, а буряк перед карвінгом потрібно замочити на 15 хвилин у холодній воді. Після вирізування буряк рекомендується частіше обприскувати, оскільки він швидко сохне і втрачає свій естетичний вигляд.

Кавун не повинен бути перестиглим, добре підійде зелений плід. З перестиглим кавуном працювати практично неможливо, він усередині нагадує вату, і форму не триматиме. Гарного малюнка не вийде. Під час вибору кавуна варто звернути увагу на тонку шкірку та дрібні кісточки.

Які інструменти потрібні для карвінгу

Існують цілі набори інструментів для майстрів карвінгу. Туди входять і звичайний ніж, і ложка-нуазетка (з її допомогою зручно виймати м’якоть), ножиці (використовуються для оформлення краю), і ножі для каннелювання (ними роблять борозенки).

Один із головних інструментів у наборі – тайський ніж. У нього має бути коротке лезо та обов’язково гострокутний край. За допомогою такого інструменту можна вирізати будь-який візерунок.

Для різьбярів досить буде одного ножа з вкороченим лезом. Обов’язкова умова – він має бути гострим.

Ідеї карвінгу для початківців

#1

#2

#3

#4

#5

#6

#7

#8

#9

#10

#11

#12

#13

#14

#15

#16

#17

#18

#19

#20

#21

#22

#23

#24

#25

#26

#27

#28

Джерело

Зберегти в Pinterest