Помандери з цитрусових - натуральний новорічний декор

Ніколи не чули, що таке помандери? Напередодні новорічних свят саме час про них дізнатися. А ще – навчитися власноруч робити яскраві і пахучі помандери з цитрусових. Такий новорічний декор своїми руками, як і новорічний віночок або інші альтернативи ялинці, не забере багато часу, створить святковий настрій в оселі і, в прямому значенні слова, наповнить ваш дім ароматами Нового року і Різдва.

Помандер – що це?

Походження слова французьке – pomme d’ambre. В середньовіччі так називали запашні кульки або посудини іншої форми, в яких зберігалися мускус, амбра, різноманітні популярні в ту епоху ароматичні масла. Звичайно, вони там знаходилися не для зберігання, а для того, щоб надавати приміщенню чи людині, яка їх носила, приємного аромату. В часи середньовіччя це було дуже актуально.

Незважаючи на те, що саме слово прийшло з французької мови, батьківщина помандера з цитрусових – Англія. На туманному Альбіоні він поряд з іншими іграшками був незмінною прикрасою різдвяної ялинки ще з часів її появи в оселях (більше про історію різдвяної ялинки – тут). Хто зна, мабуть, тому запах цитрусових у нас незмінно асоціюється з запахом Нового року і Різдва.

Як зробити помандер з цитрусових

Найпростіше зробити запашний помандер з апельсину чи мандарину. Для цього застромлюють палички гвоздики в їх шкірку. Можна покрити гвоздикою всю поверхню, можна придумати з гвоздики якийсь чудернацький візерунок чи символ, “намалювати” лінії чи певні образи. В принципі, це все – ваш помандер з мандарину чи апельсину готовий.

Його можна обв’язати атласною, шовковою чи оксамитовою стрічкою, і вийде красива запашна ялинкова прикраса. Таку не соромно і подарувати комусь на свято. Висихаючи, такі помандери будуть виділяти прекрасний «зимовий» аромат, який залишиться з вами ще й після свят.

#1

#2

Як підтримувати аромат помандерів?

З часом, звичайно, помандери починають менше пахнути. Зауважимо, що описаний вище спосіб створення помандерів своїми руками – це дуже спрощений варіант. Якщо зробити їх за всіма правилами, запашні кульки не втрачають свій прекрасний запах до півроку.

А ось таку просту новорічну композицію, як помандер з апельсина, можна легко освіжити, злегка побризкавши її відповідними ароматичними оліями.

Якщо вас цікавить тема новорічного декору своїми руками, перегляньте ще ці ідеї. Можливо, знайдете щось оригінальне і підходяще саме для вас! А на кінець вам ще кілька фото-інструкцій по створенню новорічного декору з цитрусових.

Зимові композиції з помандерами

Якщо маєте трохи часу і натхнення, то можете дати волю фантазії і придумати більш оригінальне застосування своїм помандерам. Зроблені власноруч, вони можуть стати частиною різноманітних зимових композицій, якими традиційно прикрашають будинки на Різдво чи Новий рік. Як правило, цей новорічний декор вдало використовує «зимові» спеції: ту саму гвоздику, палички кориці, мускат, імбир, какао і, звичайно, цитрусові. Крім того, новорічно-різдвяні композиції можуть містити ароматні соснові чи ялинкові шишки, сушені дольки яблук, стручки гострого перцю, горіхи, каштани… Такий натуральний новорічний декор прикрашає святкові столи чи (у вигляді віночків) вхідні двері, розповсюджуючи «зігріваючі» аромати по всій оселі.

Висушити фрукти для подібних зимових композицій можна дуже швидко в духовці при температурі 50 градусів. Попередньо їх нарізають на поперечні дольки, якими потім можна також прикрасити ялинку. Особливо вдало такий декор виглядатиме на живих новорічних ялинках в контейнерах. Сушать фрукти і цілими, але при цьому кілька разів треба надрізати їх зверху донизу.

#1

#2

#3

#4

#5

#6

#7

#8

#9

#10

Матеріал із сайту zelenasadyba.com.ua

Зберегти в Pinterest