Як очистити праску в домашніх умовах: 6 способів

Якими б високотехнологічними не були сучасні праски, вони все одно вимагають дбайливого користування і своєчасної очистки.

Головні вороги будь-якого праски – це пригар і накип. Перший утворюється на підошві, якщо ви випадково перетримаєте праску на синтетиці, а також якщо на поверхню потрапить клейкий матеріал, який при нагріванні все сильніше прикипають до підошви. З часом це призводить до того, що праска починає гірше ковзати по тканині, зношується, але найбільшою неприємністю може стати пляма на ваших речах і тканинах: пригар з розпеченої підошви миттєво перейде на матеріал. Що стосується накипу, то ця проблема стосується всіх, хто використовує нефільтровану воду для утворення пари.

Спосіб 1. Сіль

Почистити праску сіллю дуже легко, тому цей спосіб сміливо можна назвати одним із найбільш економічних і простих.

На аркуш паперу або серветку насипте солі (краще за все морської). Включивши на максимальну температуру і вимкнувши пар, починайте прасувати, поки поверхня підошви не очиститься.

Спосіб 2. Лимонна кислота

Якщо пригоріла тканина потрапила в парові отвори, найпростіше буде використовувати лимонну кислоту. Для цього розбавте кислоту фільтрованою водою (150 мл на 1 ч. л.), і залийте суміш в відділення для рідини. Нагрійте праску до максимуму, гарненько потрясіть і натисніть кнопку подачі пари приблизно на 10 секунд. Повторіть кілька разів, після чого промийте резервуар чистою водою і протріть вологою ганчірочкою підошву.

До речі, лимонну кислоту можна замінити газованою мінералкою.

Спосіб 3. Оцет

Почистити праску в домашніх умовах допоможе і звичайний столовий оцет. Розбавте його фільтрованою водою в пропорції 1 до 2, намочіть м’яку бавовняну тканину, нагрійте праску і, відключивши її від мережі, поставте на вологу тканину. Через 15-20 хвилин протріть підошву губкою.

Якщо забруднення серйозні, ви цілком можете залишити відключену від мережі праску на змоченій оцтом тканині на кілька годин.

Спосіб 4. Зубна паста

Просто нанесіть на підошву шар звичайної зубної пасти, дайте постояти, а потім ретельно очистіть поверхню вологою ганчіркою. Увімкніть праску і пропрасуйте непотрібну тканину.

Спосіб 5. Рідина для зняття лаку

Підійде рідина як з ацетоном в складі, так і без нього. Але використовуючи цей варіант для очищення праски, будьте обережні: рідина може пошкодити пластмасові частини. Тому краще всього наносити рідину точково, ватною паличкою або ватним диском. Просто потріть забруднення, поки воно не розчиниться.

Спосіб 6. Сода

Змішайте 2 ч. л. харчової соди з невеликою кількістю води або 9%-го оцту. Отриману пасту нанесіть на злегка нагріту підошву і потріть тканиною.

Кілька корисних порад

1. Ніколи не намагайтеся почистити поверхню праски механічно (пемзою, наждачкою і т. д.). Так ви тільки пошкодите її.

2. Після прасування, поки прилад ще не охолов, зливайте залишки води.

3. Щоб зменшити утворення накипу, використовуйте тільки фільтровану, бутильовану або відстояну воду.

Джерело: sozdavaisam.ru

Зберегти в Pinterest