Випікаємо великодній кошик з тіста

Великодній кошик давно став невід’ємним атрибутом світлого свята Пасхи. Його прикрашають, збирають, купують для нього красиві рушники. У свято чекають повернення рідних з церкви з освяченим кошиком, повним святкових частувань.

Якщо ви любите підготовку до Великодня так само сильно як і саме свято, спробуйте спекти разом з пасками солодкий великодній кошик. Такий виріб можна поставити на святковий стіл або подарувати близьким. А скільки радості дітворі!

Щоб кошик був міцним, будемо пекти його з дріжджового тіста. Здобне прісне тісто для цих цілей не придатне. Пропонуємо вам детальний  рецепт.

Інгредієнти:

  • 450 г борошна
  • 270 г води
  • 2 курячих яйця
  • 2 ч. л. олії
  • 1 ч. л. сухих дріжджів
  • 1 ч. л. цукру
  • 1 ч. л. солі

Великодній кошик з тіста: приготування

Візьміть глибоку миску, налийте туди злегка підігріту воду і розчиніть в ній цукор і сіль.

Додайте одне яйце, олію і борошно, змішане з дріжджами.

Замісити тісто. Вимішуйте його до тих пір, поки воно не стане легко відлипати від стінок миски.

Накрийте тісто харчовою плівкою або рушником і поставте в тепле місце. Дайте йому збільшитися в 3-4 рази. Це може зайняти від 30 до 40 хвилин.

Посипте робочу поверхню борошном, викладіть на неї готове тісто і сформуйте з нього ковбаску. Розділіть тісто на чотири частини. Дві відкладіть, а з двох, що залишилися розкачайте прямокутний пласт товщиною приблизно 5 мм. Розріжте тісто на смужки шириною 1 см.

Візьміть невелику жаростійку миску – це буде наша форма. Накрийте її фольгою. Викладіть готові смужки по всій поверхні миски, як показано на зображенні.

Візьміть половину тіста, що залишилося. Розкачайте його в пласт такої ж товщини і точно так же розріжте на смужки. Вплетіть горизонтально отримані смужки в ті, що вже розкладені на мисці. По черзі пропускайте їх над і під вертикальними смужками. У місці, де смужки перехрещуються, утворюється товстий шар тіста. Притисніть його склянкою, щоб сформувати дно кошика.

Надлишки тесту обрізати.

Поставте духовку розігріватися до 180 градусів.

Накрийте великодній кошик рушником і дайте настоятися 15 хвилин. Злегка збийте яйце і за допомогою пензлика змастіть всю поверхню кошика.

Поставте кошик у духовку і випікайте до готовності. Це займе приблизно 25 хвилин.

Дістаньте готовий кошик з тіста, акуратно зніміть його з миски разом з фольгою і дайте охолонути.

Тепер треба сформувати ручку, верхній ободок і дно кошика. Миску знову оберніть фольгою. Тісто, що залишилося розкачайте в пласт і розріжте його на дев’ять смужок. Сплетіть три косички. Викладіть їх, як показано на зображенні.

Випікайте так само, як кошик. Не забудьте змастити яйцем!

Коли всі отримані частини кошика охолонуть, скріпіть їх між собою зубочистками. Прикріпіть косичку-дно і ручку з верхнім обідком до основи.

Великодній кошик своїми руками зроблений! За бажанням прикрасьте кошик стрічками, квітами, а всередину поставте невелику пасочку або крашанки.

Смачного і нехай світле свято Великодня буде теплим і щасливим!

Джерело: sozdavaisam.ru

Зберегти в Pinterest