Як вибрати канву для вишивки?

Найбільш популярна канва і найбільш часто використовувана для лічильної вишивки – “Aida”.

Для створення тканини “Aida” використовується 100 % бавовна. Плетіння – 4*4 ниточки, цим створюється ефект рівних квадратиків. Тканина досить жорстка.

Каунт – це кількість ниток в 1 дюймі тканини. 1 дюйм дорівнює 2,54 см. Найпоширенішими є 14, 16 і 18 каунти.

  • Канва 14 каунта – найбільша, в ній 14 ниток в дюймі або в 10 см 55 клітин. Вишивається ця канва, як правило, в дві нитки, іноді в 3 нитки муліне.
  • Канва 16 каунта –  62 клітини на 10 см або 16 ниток в дюймі.
  • Канва 18 каунта (72 клітини на 10 см) або 18 ниток в дюймі. Це зовсім дрібна канва і в деяких випадках вимагає додаткових пристосувань для вишивання, таких як лупа чи окуляри.

Крім класичної канви для вишивання типу “Aida”, існують спеціальні вишивальні тканини без чіткого поділу на квадрати – тканина рівномірного плетіння або просто рівномірка.

Робота з нею вимагає певного досвіду і вправності, зате результат виходить просто чудовий. На такій тканині відмінно виглядають роботи з великою кількістю НЕ зашитого фону.

Каунт в рівномірці вважається такий самий (кількість ниток на дюйм), але цифра тут значно більша – 25, 28, 30, 32 каунт і так далі.

Ці цифри дуже легко перевести в зручну і зрозумілу “Aida”. Потрібно просто поділити цифру навпіл. Так 28 каунт буде дорівнює хрестиками на 14 “Aida”, 32 – хрестиками на 16 Аїді.

#

Зберегти в Pinterest