Чарівні дитячі відбитки з солоного тіста: рецепти та поради

Наші діти – це найдорожче, що є в цьому світі. Все, що пов’язано з малюком, хочеться зафіксувати у своїй пам’яті на довгий час. У цьому нам допоможе відбиток з солоного тіста, який здатний назавжди закарбувати ручку або ніжку малюка в ніжному віці. Він постійно буде нагадувати про дорогі вашому серцю години і хвилини. Крім того, такий відбиток буде відмінним подарунком дідусю і бабусі, а в майбутньому його можна буде продемонструвати вже дорослій дитині.

Вироби із солоного тіста

#1

#2

#3

#4

#5

#6

#7

#8

#9

#10

#11

#12

Рецепт №1 – для простих виробів

  • 200 г = (1 склянка) борошна
  • 200 г = (0,5 склянки) солі (дрібної, не кам’яної)
  • 125 мл води

Зверніть увагу, сіль важча борошна, тому по вазі вони однакові, а по обсягу солі потрібно приблизно в два рази менше.

Для тонких рельєфних фігурок додати на вибір:

  • 15-20 г (столову ложку) клею ПВА або крохмалю (столову ложку)
  • клей для шпалер (попередньо його розмішати з невеликою кількістю води)

Рецепт №2 – Міцне тісто для великих виробів

  • 200 г борошна
  • 400 г солі
  • 125 мл води

Рецепт №3 – Тісто для тонких робіт

  • 300 г борошна
  • 200 г солі
  • 4 ст. л. гліцерину (можна придбати в аптеці)
  • 2 ст. л. клею для простих шпалер + 125-150 мл води попередньо змішати

Для замісу краще використовувати міксер – це спростить завдання, та й тісто вийде якісніше.

Універсальний рецепт солоного тіста

  • 2 склянки борошна (можна в борошно, не виходячи з норми двох склянок, додати сухий крохмаль. Наприклад, 1,5 скл. борошна + 0,5 скл. крохмалю. З додаванням крохмалю тісто стане більш еластичним. З такого тіста особливо добре виходять тонкі деталі , наприклад, пелюстки квітів);
  • 1 склянка солі;
  • 1 неповна склянка води, приблизно 180 мл, можна додати 2 ст. л. клею ПВА. Замість води можна зварити клейстер з крохмалю.

Змішати всі компоненти.

Місити тісто до тих пір, поки маса не стане однорідною та еластичною, якщо тісто виходить рідкувате, то можна вимішувати його далі, додаючи потроху борошно доти, доки воно не стане пружним.

Воду можна замінити кисілем з крохмалю, тоді маса буде набагато пластичнішою.

Кисіль роблять так:

1 ст. л. крохмалю розчиніть в 0,5 скл. холодної води. А ще 1 скл. води нагрійте в маленькій каструльці до кипіння. Влийте в киплячу воду розчин крохмалю, помішуючи. Коли вміст каструлі загусне і стане прозорим, вимкніть вогонь. Дайте кисілю охолонути і влийте його в суміш борошна з сіллю замість води.

Способи фарбування солоного тіста

Підфарбовувати солоне тісто можна харчовими барвниками, аквареллю або гуашшю. Фарбувати можна і при приготуванні тіста, вводячи барвник при замісі, і вже власне готовий виріб – по поверхні.

Відмінний шоколадний колір виходить при додаванні какао. Можна експериментувати і з іншими природними барвниками – сажею, соком буряка, моркви, охрою і т. д. Можна виріб із солоного тіста підрум’янити в духовці, для природного кольору.
При підфарбовуванні треба враховувати, що після висихання колір стане менш насиченим, але якщо ви покриєте виріб лаком – знову стане яскравішим.

Який лак можна використовувати?

Акриловий і художній – це дуже добре для покриття. Можна застосувати і звичайний будівельний на водній основі для дихаючих поверхонь, тобто для паркету або дерева.

 

Особливості та способи приготування листкового тіста

Є кілька речей, які з солоним тістом робити не можна. Так, наприклад, не можна додавати в солоне тісто борошно для млинців (або борошно з будь-якими іншими добавками), так як фігурки при висихання піднімуться як гарне тісто для пирогів і потріскаються.

Також не можна додавати йодовану сіль – великі вкраплення не розчиняються, внаслідок тісто не однорідне – в крупинку. Також не можна додавати кам’яну сіль без попереднього розчинення.

З приводу води. У тісті найкраще використовувати дуже холодну воду; додавати обов’язково частинами по 50 мл і після кожного додавання вимішувати (пов’язано з тим, що для різного борошна може знадобитися різна кількість води).

Сіль спочатку перемішується з борошном, а тільки потім в готову масу наливають воду.

Солоне тісто зберігають в поліетиленовому пакеті або контейнері, який щільно закривається. Солоне тісто з поліетиленового пакета краще діставати маленькими шматочками, так як грудочки тіста досить швидко покриваються скоринкою і при розкачуванні або ліпленні ці сухі скоринки псують вигляд.

І ще один момент: якщо фігурки товстуваті (більше 7 мм), то після першого етапу, потрібно зі зворотного боку вийняти надлишок тіста.

Тісто може бути надто м’яким. Тоді вчиніть так: змішайте на дні миски столову ложку борошна зі столовою ложкою солі. Притисніть шматок тіста до цієї суміші, а потім зімніть його. Робіть так до тих пір, поки тісто не стане більш щільним.

Ліпити або вирізати фігурки можна відразу на деко. Деко попередньо слід зволожити водою, в такому випадку між виробом і поверхнею листа не утворюються бульбашки, отже, поверхня виробу буде рівною і стійкою.

Все що відвалюється – просто чудово і головне не помітно приклеюється клеєм ПВА.

 

Вироби із солоного тіста можуть потріскатися чи робляться бульбашками в трьох випадках:

1. Якщо неправильно підібране борошно. Для більшої міцності можна додати в тісто житнього борошна (колір буде більш теплий і потріскувань бути не повинно, наприклад, склянку звичайного + склянку житнього, 1 до 1); 50 г крохмалю теж надають тісту еластичність і не дають потріскатися. Також можна додати клей ПВА, оскільки він теж надає пластичності і не дає тісту піднятися.

2. Якщо неправильно проведено сушіння виробу.

3. Якщо потріскування сталося після фарбування, це означає що виріб не до кінця просох (виріб продовжує сохнути і повітрю треба кудись діватися), тому тріскається поверхню фарби або лаку. Не поспішайте фарбувати або покривати виріб лаком, щоб потім не шкодувати і не переробляти.

Як сушити солоне тісто

Сушити найкраще на повітрі в природних умовах, але це довго (повне висихання може зайняти тиждень і більше, особливо якщо вологість при сушінні висока, так як сіль втягує вологу), тому сушити можна в духовці, дотримуючись кількох правил:

  • Духовка повинна бути на мінімальній температурі;
  • Добре якщо сушка йде з відкритою кришкою духовки;
  • Не можна класти виробів в гарячу духовку відразу, нагрів повинен відбуватися поступово. Так само як і витягувати виріб з духовки краще, якщо він охолоджується поступово разом з духовкою;
  • Ідеально проводити сушку в кілька етапів: годину посохло з одного боку, перевернули виріб, сохне із зворотного боку;
  • Час сушіння виробу з солоного тіста залежить від товщини самого виробу. А також від застосованого рецепту виготовлення. Так, тісто з вмістом олії, крему і т. д. сохне набагато довше за тісто без добавок олії;
  • Для запобігання потріскування виробу можна робити сушку в три/чотири етапи, в духовці на самому мінімумі і обов’язково з відкритою кришкою приблизно по 1-1,5, потім перерва години на 2-3, або на всю ніч, саморобка сохне сама, а потім знову включити духовку на мінімум з відкритою кришкою.
  • При природньому і духовковому сушінні виріб необхідно повертати при кожному етапі сушіння, тобто годину сохне з лицьової сторони, відпочиває, на наступному етапі перевернули і сохне вже з зворотної сторони.

Джерело: sozdavaisam.ru

Зберегти в Pinterest