Мангал з цегли своїми руками: поради та ідеї

Мангал – спеціальне пристосування, на якому можна готувати шашлик, сосиски та інші страви. Дані конструкції бувають простими металевими і вдосконаленими (з цегли). Останні, за деякими винятками, робляться стаціонарними: для їх зведення потрібно складати план, заливати фундамент. Цегляна конструкція забезпечує підготовку на рівному вогні, на відміну від обладнання відкритого типу, де він піддається впливу вітру. Наявність стінок полегшує процес приготування страв; їх смак виходить іншим. Щоб спорудити мангал з цегли своїми руками, потрібно врахувати декілька нюансів.

Вибір місця для будівництва мангала

Конструкція не повинна представляти небезпеки для житлового будинку. Тому її розміщують якомога далі і облаштовують елементами протипожежної безпеки. Дрова необхідно зберігати в закритій камері або на достатній відстані від мангала, в захищеному місці. Спорудження розміщують в декількох метрах від зони відпочинку – літньої кухні, тераси або альтанки. Для захисту від опадів над мангалом можна звести навіс. Якщо на ділянці є сад, клумби або город, то буде потрібно убезпечити їх від температурного впливу: плоди і квіти постраждають в першу чергу. Розміщувати мангал слід поруч із доріжкою, щоб підхід до нього був з двох сторін. Сміттєві баки також тримають на відстані. Також потрібно врахувати, щоб димне попадав у вікна.

Переваги цегляних мангалів

Перший очевидний плюс – можливість зберігати всі речі в одному місці. Ще одна перевага полягає в різноманітності форм. Конструкції робляться відкритими і закритими, простими і з додатковими прибудовами. У закритих мангалах жар розподіляється рівномірно, що дозволяє готувати страви з ідеальними смаковими властивостями. Цегляну конструкцію можна обладнати димозбірником – ще одна перевага. У великих мангалах знайдеться місце ще й для грубки, казана і коптильні. Всі пристосування можна групувати за допомогою різних секцій і спеціальних форм. Жаровню зазвичай роблять закритою, що знімає потребу в зведенні навісу для захисту від дощу. Варто відзначити безпеку цегляних конструкцій – вони не перекидаються. Цегляні мангали довговічні і вимагають особливого догляду.

Яка цегла підійде для мангала

Робочу зону краще обробляти вогнетривкою цеглою. Якщо ж споруда буде використовуватися нечасто, то підійде звичайна червона. Зовнішню частину споруди можна обробити облицювальною цеглою – існує кілька різних варіантів за кольором і формою. Вогнетривкий матеріал допоможе зберігати тепло, а це стане в нагоді для готування на вугіллі. При цьому зовнішню частину конструкції можна виконувати з клінкерної цегли. Іноді вибирають «зістарену» цеглу, тоді споруда буде виглядати цікавіше. Спеціальна пічна або шамотна цегла використовують в самих жаровнях і в камінах, де вогонь горить постійно. Темний відтінок вказує на підвищену стійкість до впливу вогню. Не варто застосовувати силікатну або керамічну цегла з порожнечами. Щоб не обтяжувати конструкцію, її стінки викладають порожнистою клінкерною цеглою. Вона стійка до механічного впливу і температурних перепадів.

Визначаємося з розміром і комплектацією

Висота мангала підбирається в залежності від зросту. Орієнтуватися варто на найвищу людину в сім’ї. Верх робочої зони в ідеалі на 1 метр вище рівня зап’ястя опущеної руки. Ширину зони готування зазвичай роблять не більше 1 метра, так як в цьому проміжку помістяться сітки для риби і м’яса і близько десятка шампурів. Оптимальний розмір становить приблизно 170*90 см. Якщо господар полюбляє готувати сидячи, то конструкцію роблять з висотою приблизно 0,8-1,2 метра. Будуть корисними спеціальні секції для зберігання шампурів, дров, вугілля та інших речей. Рекомендується виділити зручне місце для посуду. Ідеальна комплектація передбачає наявність місця для подачі повітря і попелу. Рівень безпеки підвищить решітка над зоною готування. Мангал можна використовувати в якості гриля чи барбекю.

Додаткові елементи для мангалів

Конфігурацію цегельного мангала необхідно використовувати для установки додаткових елементів. Якщо грубок дві і більше, то одну з них можна обладнати вертелом для приготування м’ясних страв. На території поруч з мангалом знайдеться місце для вогнища під казан. Відповідну для котлів підставку мають і плити-жаровні. На плиті в формі кільця можна приготувати відразу кілька страв одночасно. Цегляну будівлю слід обладнати хоча б одним обробним столом. Але краще спроектувати кілька одно- або двоярусних поверхонь. У мангальних комплексах прийнято виділяти кілька допоміжних відсіків, в тому числі дровник і зону для посуду. Камеру для дров краще робити закритою, щоб вогонь не міг потрапити на поліна. Необхідно знайти місце для ніш під різні кухонні аксесуари. Переносити предмети по кілька разів між різними місцями буде незручно, а розмір споруди дозволяє зберігати все в одному місці. Тому варто скористатися такою можливістю.

Ідеї мангалів, які можна реалізувати біля будинку чи на дачі

#1

#2

#3

#4

#5

#6

#7

#8

#9

#10

#11

#12

#13

#14

#15

#16

#17

#18

#19

#20

#21

#22

#23

#24

#25

#26

#27

#28

#29

#30

#31

#32

#33

#34

#35

#36

#37

#38

#39

#40

#41

#42

#43

#44

#45

#46

#47

#48

#49

#50

#51

#52

#53

#54

#55

#56

#57

#58

#59

#60

#61

Джерело: roomester.ru

Зберегти в Pinterest