Вишивка в килимовій техніці (rug hooking): ідеї + відео майстер-клас

Rug hooking (килимова техніка) – це спосіб створення килимів шляхом витягування петель пряжі, ниток муліне або тканинних смужок (стрічок) через тканину, частіше за все – щільну тканину полотняного переплетення, канву або страмін, але іноді і більш тонку, при роботі тонкими нитками і голками.

На фото нижче видно, як виглядає інструмент для килимовій вишивки голкою (бувають різні типи, але краще вибрати той, у якого регулюється величина петлі, а також в комплекті йдуть голки різних розмірів і спеціальний нитковтягувач):

У килимовій техніці можуть виготовлятися килимки, інтер’єрі панно, наволочки для декоративних подушок, можна прикрашати сумочки, клатчі та інші аксесуари, робити різні предмети декору. Також в цій техніці можна просто вишивати, в тому числі вишивати на аксесуарах та одязі.

Основна дія для роботи в килимовій техніці – протягувати петлі через тканину-основу. У ній можна працювати гачком. Тоді ворсинки будуть виходити на лицьовій стороні. Варто відзначити, що гачком займатися таким рукоділлям не дуже зручно і вимагає вправності. Тому краще всього використовувати спеціальний інструмент, так звану голку для вишивання (Punch Needle).

Такою голкою, в процесі проколювання тканини виходять “плоскі” стіжки на лицьовій стороні роботи і “ворсинки килима” на зворотному боці. При цьому робота з різних сторін виглядає по-різному, але при цьому однаково завершено і красиво.

Відео майстер-клас

Ідеї для килимової вишивки

#1

#2

#3

#4

#5

#6

#7

#8

#9

#10

#11

#12

#13

#14

#15

#16

#17

#18

#19

#20

#21

#22

#23

#24

#25

#26

#27

#28

#29

#30

#31

#32

#33

#34

#35

#36

#37

#38

Зберегти в Pinterest