Як навчитися вишивати стрічками: поради, рекомендації та ідеї

Основні рекомендації

1. Для роботи слід використовувати стрічку не довше 35-45 см, інакше при проходженні через тканину вона швидко втратить свій вигляд.

2. Для того щоб стрічка не скручувалась в шві, довжина стібка повинна бути більше ширини стрічки.

3. Витягуючи стрічку на виворіт необхідно стежити за тим, щоб не зробити голкою прокол вже вишитих ділянок, не потрапити у вже вшиту стрічку.

4. Не варто тягнути стрічку на великі відстані по виворітного стороні – краще відрізати її і закріпити.

5. При закріпленні кінчика стрічки ниткою треба стежити за тим, щоб стібків не було видно на лицьовій стороні.

6. Перші вишивки краще робити на канві або будь-який іншій тканині з рідкою структурою, наприклад на трикотажі. Тільки після освоєння основних стібків можна почати вишивати на більш щільних тканинах, наприклад на оксамиті або шовку.

7. Якщо голка дуже туго проходить крізь тканину, для полегшення роботи можна скористатися плоскогубцями.

8. Виконавши кілька стібків, опустіть голку, щоб вона вільно повисла і скручена стрічка випросталася.

Як підібрати кольори стрічок

При підборі квітів і їх відтінків слід скористатися колірним кругом. При цьому необхідно знати, що теплими кольорами і відтінками вважаються кольори жовто-червоної половини колірного кола – вони практично неконтрастні. Теплі тони,  найяскравіші, завжди виступають на передній план, візуально трохи збільшуючи предмети. Холодними є синьо-зелені кольори і відтінки – вони візуально віддаляють деталі.

Використовуючи ці властивості, квіти можна створити із враженням тривимірної композиції на площинному зображенні. Однак треба пам’ятати, що поділ кольорів на теплі і холодні є досить умовним, так як холодний колір поруч з теплим буде здаватися також теплим. Додаткові кольори, розташовані поруч один з одним в колірному колі, наприклад червоний, помаранчевий і оранжево-червоний, можна поєднувати, створюючи гармонійний колорит.

Необхідного ефекту яскравості і краси можна домогтися, використовуючи стрічки з різним ступенем інтенсивності кольору. Наприклад, кольорові деталі на темному тлі будуть ніби світяться зсередини. Для створення різкого переходу від одного тону до іншого використовують стрічки і нитки світлих і темних тонів. Якщо ж потрібно зробити плавний перехід тонів, слід застосовувати стрічки темних, середніх і світлих тонів.

Вибираючи стрічки для вишивки, необхідно враховувати не тільки колір самого малюнка, а й розміри декоративних деталей, як вони будуть розташовані, тон фону основи, враховуючи, що світлі елементи будуть краще виглядати на темному тлі, а темні – на світлому. Для того ж, щоб вишивка виглядала природно, потрібно домогтися рівноваги між теплими і холодними, світлими і темними тонами. До речі, однакові мотиви, виконані в різних колірних гамах, виглядають абсолютно по-різному.

Як розправити стрічку

Щоб розправити стрічку, необхідно закріпити її на виворітній стороні і вивести разом з голкою назовні. Краї стрічки при стисненні зазвичай загинаються або вгору (тоді її поверхня виглядає увігнутою) або всередину (в цьому випадку вона виходить опуклою).

Розправляти стрічку треба після кожного стібка. Для цього за допомогою вушка другої голки поверніть стрічку, щоб змінити її форму, потім притисніть її пальцем до тканини. Тримаючи другу голку під стрічкою, проведіть нею по стрічці, немов розгладжуючи її. Голку слід ввести до точки виходу стрічки з тканини.

Як правильно вибрати стрічки для вишивки

Кращими для вишивки є спеціальні шовкові стрічки, які можна купити в спеціалізованих галантерейних магазинах або замовити в інтернет-магазині. Однак такі стрічки зустрічаються досить рідко, частіше продають атласні або синтетичні. Крім стрічок, при створенні робіт можна використовувати тонкі шнури чи стрічкову пряжу.

Вишивкою можна оформляти коробочки для подарунків та різних дрібниць. Для цього потрібно обтягнути відповідну коробку тканиною, до якої пришити вишивку, або ж просто наклеїти тканину з вишивкою.

Для вишивки атласом краще використовувати стрічки шириною не більше 1,2 см. Якщо брати стрічки більшої ширини, то при виконанні вишивки потрібно докласти значних зусиль при протягуванні їх через тканину. Тому широкими стрічками краще користуватися при виготовленні квітів шляхом складання або крутіння стрічки, які потім пришити до основи.

Вибираючи стрічки для вишивки треба орієнтуватися на їх м’якість, а перевагу віддавати матеріалу природних відтінків. Не слід використовувати пофарбовані стрічки при вишивці одягу, сумок, футлярів, так як вони можуть злиняти. Мабуть, це головні складові гарної вишивки – все інше приходить з досвідом.

Ідеї для вишивання стрічками

#1

#2

#3

#4

#5

#6

#7

#8

#9

#10

#11

#12

#13

#14

#15

#16

Джерело: sozdavaisam.ru

Зберегти в Pinterest