Унікальне в'язання гачком по спіралі

Таке унікальне в’язання по спіралі дуже оригінальне, а результат просто чудовий! При цьому в’яжеться дуже просто і зрозуміло.

У цьому в’язанні використовується 4 різні кольори пряжі. Візьміть перший та зв’яжіть ним 7 повітряних петель (ПП). Вставте гачок у першу петлю, пров’яжіть сполучну петлю, замкнувши в’язання в кільце.

Підніміться на одну ПП. У кільце пров’яжіть один стовпчик без накиду (СБН), потім – один напів стовпчик з накидом (НСЗН), потім – один стовпчик з накидом (СЗН), після нього – стовпчик з двома накидами (СЗ2Н). Виходить таке цікаве в’язання по наростаючій, оскільки висота стовпчиків потихеньку збільшується.

На цьому моменті петлю витягаємо, прибираємо з неї гачок. Приєднуємо пряжу нового кольору до кільця. Знову повторюємо в’язання з наростанням стовпчиків, як у попередньому варіанті, починаючи з СБН, закінчуючи СЗ2Н. Те ж саме робимо з двома кольорами пряжі, що залишилися. Також по черзі приєднуємо їх до кільця і ​​в’яжемо по стовпчику, що наростає.

Повертаємо гачок у петлю із пряжею першого кольору. Робимо накид і вставляємо гачок у першу петлю сусіднього в’язання, в’яжемо СЗН.

Тепер робимо накид і вставляємо гачок під пров’язану арку з СЗН, що утворилася, витягуємо пряжу. Повторюємо так 5 разів: накид, витягування петлі, знову накид і т. д. Пров’язуємо всі петлі на гачку разом.

Робимо накид, в’яжемо СЗН у наступну петлю в сусідньому в’язанні. Витягаємо петлю для власної зручності, щоб випадково її не затягнути, забираємо гачок. Вставляємо його в наступну по черзі пряжу за кольором, з якою щойно в’язали СЗН. Повторюємо аналогічну процедуру із пров’язуванням СЗН у сусідній колір. Робимо все те саме з усіма кольорами.

Повертаємось до першого кольору. Знову пров’язуємо СЗН і робимо 5 накидів + витягування петлі під арку стовпчика з накидом. Повторюємо те саме по колу з усіма кольорами.

Таким чином, можна зв’язати по колу такий великий виріб, як вам потрібно. Це може бути, наприклад, цікавий килимок.

Коли потрібний по діаметру виріб був зв’язаний, переходимо до закриття петель та країв виробу. Щоб закрити в’язання, потрібно, як можна здогадатися, з кожним кольором зв’язати чотири петлі у зворотному напрямку: спочатку стовпчик з двома накидами, потім стовпчик з накидом, далі — стовпчик з накидом і, нарешті, стовпчик без накиду. Завершуємо в’язання сполучною петлею.

Розгортаємо в’язання. В’яжемо 2 сполучні петлі у зворотному напрямку по пров’язаних петлях. В’яжемо знову стовпчики то з наростанням, то з спаданням, але трохи по-іншому: спочатку 1 СБН, потім — 1 НСЗН, потім — 2 СЗН в одну петлю, ПП, в наступну петлю — знову 2 СЗН. Далі – 1 СЗН, 1 НСЗН, 1 СБН і в кінці – 3 сполучні петлі. Таким чином, ви завершуєте в’язання спіралі одного кольору – вийде акуратний куточок. Повторіть аналогічне в’язання з іншими кольорами.

Це зовсім не складно – потренуйтеся, і у вас все легко вийде!

Зберегти в Pinterest