Не робіть помилку при обрізанні троянди: кущі будуть сильнішими, а цвітіння пишнішим

Як красиво виглядають квітучі кущі троянд! Однак рано чи пізно цвітіння, на жаль, минає і вся краса обсипається. Це цілком природно, як і те, що тепер вам необхідно провести всі необхідні процедури для повторного цвітіння свого розарію і наступного року. І одна з найважливіших процедур – це обрізання.

Багато хто вважає, що прибрати у троянди, що відцвіла, необхідно тільки насіннєвий верх — і це не тільки вкрай невірно, а й згубно. Адже в такому випадку троянда витрачатиме сили на підтримку стебла, що залишилося і, швидше за все, хорошого цвітіння ви від неї вже не отримаєте.

Головне правило при обрізанні троянд – не шкодувати і обрізати стебло до першого листка. Залежно від сорту перший справжній листок має 5 або 7 листочків. Тобто всі листки, що мають 3 листочки, обрізаємо разом із стеблом.

Друге правило, якого необхідно дотримуватися при обрізанні, – вибирати бруньку, яка дивиться назовні куща, особливо, якщо йдеться про чайно-гібридні троянди. У такому випадку обрізка може припасти і на 2 лист.

Якщо ж на трояндах у вас вже з’явилися пагони в декількох місцях, то і тут варто дотримуватися правила «не шкодувати» і віддавати перевагу нижнім пагонам, обрізаючи перший. Так ви отримаєте міцніше стебло і пишні квіти, адже троянда пустить всі свої сили на один залишений паросток. До того ж у таких випадках верхні пагони нерідко бувають сліпими.

Що ж стосується кущових троянд, то у них необхідно обрізати бутони, що відцвіли, так зовнішній вигляд куща завжди буде охайним. При фінальному обрізанні всієї кисті дотримуємося двох основних правил.

У деяких сортів троянд справжнє листя починається відразу ж після бутонів. У цьому випадку слідуємо правилу першого пагона, що дивиться назовні.

Ось і все, дотримуючись цих простих правил при обрізанні, ви ще довго будете радіти цвітінню вашого розарію. Завжди пам’ятайте – шкодувати не треба!

Джерело

Зберегти в Pinterest