Живопис нитками: неймовірна портретна вишивка, яка захоплює з першого погляду

Американська художниця Cayce Zavaglia своєю творчістю розмиває межі між гобеленом та картиною, і пропонує цьому слову нове визначення. Незважаючи на те, що малює художниця нитками, а замість кисті та полотна використовує голку та тканину, її портрети виглядають так, ніби намальовані олією. Дівчина досить довго практикувалася, виробляючи авторський стиль та власну новаторську систему «малювання нитками», але в результаті її вишиті портрети можна назвати справжніми шедеврами сучасного мистецтва.

Вона розробила свою власну техніку виготовлення портретів. Художниця робить близько 100-150 фотографій, щоб відібрати один відповідний знімок, покладаючись на який вона починає малювати малюнок фарбами, а потім – вишиває найрізноманітнішими нитками (шовк, акрил, шерсть, муліне) на бельгійському льоні.

«Живопис нитками» – процес дуже складний. Змішати кольори, як у фарбах не вийде, тому домагатися необхідних відтінків доводиться схематично накладаючи стібок за стібком різних кольорів та відтінків, доки не буде досягнуто необхідного результату. Це перша з особливостей техніки Cayce Zavaglia.

Ще одна особливість полягає в тому, що нитки накладаються, копіюючи мімічні зморшки та особливості обличчя. Хаотичний, з першого погляду та багатошаровий процес накладання ниток з вовни, муліне та пряжі, дають об’єм, фактуру та широку палітру.

«Протягом багатьох років я розробляла методику вишивки, яка дозволяє мені змішувати кольори та створювати тони. Вона нагадує техніку, що використовується в класичному масляному живописі. Напрямки, у яких лягають шви, імітують спосіб накладання фарб пензлем під час малювання картини. Це візуально наділяє зображення глибиною, обсягом та формою», – розповідає художниця.

Згодом, Кейсі почала додавати використання фарб. Таким чином, удосконалюючи свою методику художниця досягла глибини та фактури як на справжніх масляних портретах.

#1

#2

#3

#4

#5

#6

#7

#8

#9

#10

#11

#12

#13

#14

#15

#16

#17

#18

#19

Джерело

Зберегти в Pinterest