7 практичних прикладів використання старого холодильника вдома та на дачі

Відправити на дачу – перше, що спадає на думку, коли необхідно утилізувати речі, що вийшли з ладу або морально застарілі предмети побуту. Поганий той господар, який хоч раз не намагався реанімувати меблі або техніку, що віджили своє. Сьогодні говоримо про те, як у дачний простір можна вписати непрацюючий холодильник, щоб вийшло і функціонально, і гарно.

Місце для зберігання

Навіть коли холодильник перестає морозити, зручні полиці та відсіки для зберігання нікуди не діваються. Техніку можна сміливо переобладнати під шафу, яка впишеться в інтер’єр житлового приміщення або допоможе з наведенням ладу в сараї та гаражі. Ось лише кілька варіантів того, що можна зберігати у старій морозилці:

Дитячі іграшки. Невеликий агрегат відмінно підійде для створення лялькового будиночка на кілька поверхів або зберігання дрібниць.

Книги та журнали. Для дачного інтер’єру, де немає можливості проводити регулярне вологе прибирання, це ще й спосіб захистити бібліотеку від пилу.

Інструменти для рукоділля. Шафа в переобладнаному холодильнику не тільки допоможе розкласти по поличках усі клубки, трафарети та лекала, а й підкреслить творчу натуру рукодільниці.

Раритетні речі. Багато хто досі не викидає старі диски, платівки, касети для ігор у приставку та багато іншого. У непридатному для продуктів холодильнику можна зробити мініатюрний домашній музей, присвячений найкращим спогадам про минуле.

Якщо бентежить зовнішній вигляд, за допомогою сучасних фарб, плівок і навіть шпалер можна змінити камеру до невпізнанності.

 

Тепла грядка або парник

Досить часто списану з рахунків морозилку пристосовують під парник для вирощування саджанців. Двері демонтують, на її місце кріплять скло або встановлюють дуги, які потім обтягують плівкою. Особливу увагу приділяють вентиляції.

Утримати необхідну рослинам вологу та тепло допомагають теплі грядки, які також можна виготовити з холодильної камери. У днищі роблять пару невеликих отворів для відведення зайвої води. Нижню третину грядки заповнюють тирсою, бадиллям, гноєм і перегноєм. Вище засипають городню землю упереміш із швидко гниючою органікою. Усі шари ретельно проливають.

Земля в теплій грядці нагрівається в рази швидше, ніж у решті городу. Повністю відсутня проблема підмивання ґрунту під час сильної зливи, а завдяки невеликому розміру під час заморозків грядку досить легко вкрити.

Погріб

Каркас старої морозильної камери можна використовувати як компактне сховище овочів, фруктів і ягід до пізньої осені. На ділянці викопують прямокутну яму заввишки з агрегат. Холодильник занурюють у землю до самих дверей, щоб контакт з повітрям був мінімальним. Відсіки заповнюють картоплею, яблуками, морквою та іншими продуктами.

Для встановлення комфортного температурного режиму важливо забезпечити щільне закривання дверей. Якщо ущільнювач зношений, варто заздалегідь подбати про новий. При перших заморозках конструкцію присипають снігом, а з настанням сильних холодів продукти переносять у будинок або перекладають у льох глибше.

Коптильня

Мати власну коптильню – мрія багатьох любителів активного заміського відпочинку. Холодильник доведеться трохи видозмінити:

  • усі пластикові та скляні елементи видаляють;
  • на даху або задній стінці монтують отвір з трубою для відведення зайвого диму;
  • у нижній частині встановлюють мангал. Можна використати електричну плитку. На неї встановлюють каструлю з тирсою, яка при нагріванні дає необхідний для копчення дим.

Бар просто неба

Незважаючи на те, що відключений від мережі холодильник перестає морозити, він, подібно до термоса, допомагає утримати їхню вихідну температуру. Наприклад, лід, поміщений в один із відсіків морозилки, тане набагато повільніше. Цю хитрість використовують під час створення бару для літньої кухні.

Відсіки камери заповнюють битим льодом, у нього поміщають пляшки з прохолодними напоями, фрукти для коктейлів. Щоб бар було зручно переміщати, до основи прикручують коліщатка. Для більшої естетичності стіни обшивають дошкою або фарбують. Цікаво виглядає бар, покритий грифельною фарбою. Можна написати меню або зробити оригінальний декор, використовуючи звичайну крейду.

Будиночок для тварин

Щоб зробити будку для собаки, часто використовують підручний матеріал, що залишився від будівництва або внутрішньої обробки. Холодильник впорається із завданням не гірше, ніж старі дошки чи листи фанери. Найпростіший спосіб облаштування будиночка для вихованця – покласти агрегат на бік і поміняти двері на фіранку. Колишнє холодильне відділення підійде для спального місця, у морозилці ставлять миски з їжею та водою.

Усередині будку можна обшити поролоном та щільною тканиною, зовні – вагонкою або м’якою черепицею. Конструкція виходить тепла, не продувається вітрами та надійно захищена від дощів.

Обідній стіл або верстак

Більшість старих холодильників мають досить просту геометрію. Чіткість ліній і кутів дозволяє використовувати агрегат, що віджив, як основу для столу. В інтер’єр міської квартири він навряд чи впишеться, а для обіду на свіжому повітрі підійде.

Як стільницю використовують лист фанери або кілька збитих та покритих лаком обрізних дощок. Якщо покласти камеру на бік та забрати двері, можна використовувати внутрішні відсіки для зберігання столових приладів, посуду, обробних дощок, засобів для чищення.

Не гірше такий стіл виглядатиме в столярній майстерні або гаражі, де не обійтися без верстата з парою відсіків для зберігання інструменту.

Джерело

Зберегти в Pinterest