Як зв'язати брошку-мак гачком. Детальний майстер-клас із покроковими фото та схемою

Пропоную Вашій увазі чудовий майстер-клас із в’язання маку.

#

#

Дві однакові деталі для пелюсток. Кругла серединка зв’язана по спіралі стовпчиками без накиду: 6-12-18-24-30-36. Для пелюсток використовується туніська техніка. Не відриваючи нитки від основи набрати ланцюжок з 12 ПП, пров’язати туніський ряд, витягаючи ліву кромочну з петлі круглої основи. Далі в’язати за схемою на наступній фотографії. Для збільшення витягати петлю з горизонтальною перемички після першого стовпчика. Для зменшення пров’язувати разом перші два стовпчики.

Умовна схема в’язання деталі з пелюстками. Продублюють числа стовпчиків в рядах: 12-6__12-13-6__13-14-7__14-15-7__15-16-8__16-16-8__16-16-8__16-15-7__15-14-7__14-13-6__13-12-6__12. Закінчивши в’язання однієї пелюстки, за допомогою сполучних петель спуститися до її основи, пров’язати 7 стовпчиків без накиду і набрати ланцюжок з 12 ПП для другої пелюстки. Готову деталь обв’язати по периметру стовпчиками без накиду, в’язуючи підходящий за кольором дріт.

Зшити обидві деталі.

Кінці дроту вивести на виворіт, скрутити між собою, скласти колечком і закріпити.

Товкач – зв’язана стовпчиками без накиду кулька, набита наповнювачем і вишита. В даному випадку використаний шов рококо, хоча можна і тамбурним швом позначити характерний для маку малюнок, і звичайним швом “голкою вперед” в кілька ниток.

Для тичинок обв’язати гачком смужку картону шириною близько 1,5 см. Тут близько 50 витків. Розгорнути в’язання і закріпити витки поруч стовпчиків без накиду. Просочити витки клеєм ПВА. Дати трохи підсохнути, розрізати і зняти заготовку з картону. Вийде тасьма з бахромою.

Тасьму з бахромою укласти колечком і закріпити. У цю квітку ввійшло два витка, може бути і більше, якщо тичинки плануються густіші. Кінчики тичинок вмочити в ПВА, а потім в манку / мікробісер / мелену каву або що ще є під рукою. Тут використана пудра з блискітками для дизайну нігтів.

Декількома стібками прикріпити тичинки до квітки.

Прикріпити товкач.

Так виглядає виворіт. Кінці ниток закріпити і обрізати.

Заготовки для бутона. Пелюстки зв’язані з тим же принципом, що і в червоному маці.

Зелена частина бутона складається з двох овальних частин. Кожен овал в’яжеться по спіралі стовпчиками без накиду. Останні 2-3 ряди з одного краю пров’язані напівстовпчиками з накидом і без надбавок.

Пелюсткову частину бутона згорнути трубочкою і закріпити.

З’єднати дві зелені половинки, набити наповнювачем на одну третину. Прикріпити до пелюсткової частини дріт, вставити його в зелену частину. Декількома стібками скріпити пелюстки і зелену чашечку.

До основи бутона прикріпити зелену нитку і обв’язати стебло стовпчиками без накиду.

Листя. Прямо скажемо, не зовсім правдоподібні для маку листя. Але й так чудово виглядає.

Для великого листrа зв’язати ланцюжок з 29 ПП. Зелений дріт довжиною близько 30 см скласти навпіл. Докласти дріт до ланцюжка з ПП і першу від гачка петлю пров’язати стовпчиком без накиду, ввівши гачок в дротяну арку (фото 29). Підтягнути дріт і продовжити його обв’язувати, вводячи гачок в чергову петлю ланцюжка під дротяними жилками. 2-4 петля – СТ Б/Н, 5-8 петля – ПСТ З/Н, 9-20 петля СТ З/Н, 21-24 петля – ПСТ З/Н, 25-28 петля – СТ Б/Н. Розгорнути в’язання. Прикласти до “ланцюжка” дріт, що йде від котушки (дріт не обрізати; буде прикро промахнутися з розміром в меншу сторону). У перші три петлі вв’язати по стовпчику без накиду. Зв’язати тільки на дроті 7 СТ Б/Н, (дріт і петлі на ньому розташовуються перпендикулярно до попереднього ряду, фото 31). Зігнути дріт відразу після останньої петлі, приклавши його по нижньому краю набраних семи петель. Пров’язати 6 СТ Б/Н, вводячи гачок під дротяну жилку між сусідніми петлями на ній. 7-й стовпчик пров’язати з 3-й петлі основи. Наступні три петлі основи пров’язати стовпчиками без накиду, продовжуючи “ховати” всередині дротяний каркас. Потім тільки на дроті зв’язати 1 СТ Б/Н, 6 ПСТ З/Н, 1 СТ Б/Н. Зігнути дріт і пров’язати в зворотному напрямку 1 СТ Б/Н, 6 ПСТ З/Н; ще один СТ Б/Н пров’язати в петлю основи. Наступні три петлі основи пров’язати стовпчиками без накиду. Для третього відгалуження листа набрати на дріт 9 петель: 1 СТ Б/Н + 7 ПСТ З/Н +1 СТ З/Н. Зігнути дріт і пров’зати петлі в зворотному напрямку симетрично. Продовжити вив’язувати відгалуження з кожної 3-й петлі основи. При цьому 4-й, 5-й і 6-й листочки зв’язати на 10 петлях (1 СТ Б/Н + 8 ПСТ З/Н + 1 СТ Б/Н, 7-й листочок – на 9 петлях, 8-й на 8, 9-й на 7. 10-й – “верхній” листочок – в’яжеться на петлі з торця основи з 7 петель. Ліва частина листка виконується симетрично.
Для маленького листка зв’язати ланцюжок з 20 повітряних петель. Докласти зігнутий вдвічі дріт; пров’язати 3 СТ Б/Н + 3 ПСТ З/Н + 6 СТ З/Н + 3 ПСТ З/Н + 4 СТ Б/Н. Розгорнути в’язання, докласти дріт, не відрізаючи його від котушки. Пров’язати 3 СТ Б/Н. Для першого відгалуження тошоко на дроті пров’язати 6 СТ Б/Н, зігнути дріт і пров’язати 6 СТ Б/Н в зворотному напрямку, вив’язати останній стовпчик з петлі основи. Наступні три петлі основи пров’язати СТ Б/Н. Для другого відгалуження набрати на дроті 1 СТ Б/Н + 5 ПСТ З/Н + 1 СТ Б/Н і симетричний пров’язати в зворотному напрямку. Пров’язати ще 3 СТ Б/Н і для третього відгалуження набрати на дроті 1 СТ Б/Н + 6 ПСТ З/Н + 1 СТ Б/Н; пров’язати в зворотному напрямку. 4-е відгалуження зв’язати точно так же; 5-е – як друге; 6-е – як перше. Верхній листочок зв’язати на торці основи з 6 стовпчиків. Ліву частину в’язати симетрично.

Продовжуючи обв’язку стебла, прикріпити до нього маленький лист.

Основа-тил, до якої пришивається шпилька і кріпиться бутон з листом, пов’язана по спіралі стовпчиками без накиду. На фотографії 6-12-18-24-30-36-42-48, але число рядів може змінюватися, в залежності від товщини нитки.

Пров’язуючи останній ряд, прикріпити листок…

… і бутон.

Ось так непрезентабельно виглядає поки виворіт.

Кінці дроту і ниток, що стирчать акуратно обрізати.

Пришиваючи шпильку, краще розташувати її трохи вище центру. Так брошка буде менше звисати на тканині.

Пришити тил до квітки.

Залишилося тільки вигнути пелюстки за бажанням.

Джерело: marrietta.ru

Зберегти в Pinterest