Ефектне панно зі звичайної мотузки: техніка, яку освоїть навіть новачок

Зі звичайного крученого шнура при бажанні нескладно зробити приголомшливі прикраси для інтер’єру. Освоїти техніку дуже просто: все тут зводиться до вміння прив’язувати і закріплювати мотузку. По суті це – макраме для новачків. За рахунок того, що мотузка зовсім не тонка, робота буде просуватися швидко, а результат буде проглядатися вже з перших вузлів і в підсумку однозначно порадує. Повірте, зробивши всього одне панно, з упевненістю можна вважати себе профі. А далі ніхто не завадить експериментувати з формою рамок, товщиною і кольором ниток, а також вибором композиції.

Роботу над створенням інтер’єрного панно починаємо з формування листя. Основою кожного листочка є складений удвічі шматок мотузки. Довжина мотузки для листочків, які будуть знаходитися безпосередньо всередині рамки і за її межами, може бути різною. Для початку нарізаємо мотузку для основи листя і для створення «зеленої маси». Довжина поперечних мотузок повинна бути трохи більшою за ширину готового листочка.

Складаємо основу вдвічі таким чином, щоб зверху утворилася петля. Робимо відступ і фіксуємо мотузку за допомогою скотча. Розмір петлі на листках, можна зробити і однаковим. У цьому випадку деякі з них доведеться по ходу роботи кріпити не до рамки, а до робочих мотузок. Визначаємо початок нижній частині листочка, і укладаємо 2 складені вдвічі короткі мотузки «валетом». При цьому місця згину повинні дивитися назовні, ніби утворюючи петлі. Одна з поперечних мотузок повинна перебувати під мотузкою-основою, а друга над нею.

Далі залишається лише взятися за обидва кінці одночасно з кожного боку і потягнути їх в різні боки. Після того як один вузол затягнутий, відразу переходимо до формування наступного. Розташовувати його потрібно безпосередньо під попереднім. Підтягнути один вузол до іншого завжди можна на етапі затягування.

Кожен лист складається з 1 довгої і 16 коротких мотузок. Після того як всі вузли зроблені витки мотузки потрібно розкрутити і розпушити. Зручно зробити це за допомогою звичайного однорядного гребінця з відповідними проміжками між зубчиками.

Наступний крок – підрізування до потрібної форми і підрівнювання.

Зробивши потрібну кількість листочків, беремо круглу рамку. Нею може стати все від обруча або п’ялець до обідка від розбитої скляної кришки.

Всього для панно на етапі створення квітки на рамці знадобилося 7 листочків і 12 довгих мотузок. Щоб закріпити листочок на рамці, потрібно завести під рамку петлю, загнути її, а потім протягнути листочок через отвір. Аналогічно робимо і з мотузкою, попередньо склавши її вдвічі.

Розташовуємо мотузку і листочки на рамці таким чином, щоб в подальшому отримати малюнок. Для початку з боків від двох мотузок закріплюємо по листу. Далі працюємо з парою: мотузка-листочок. Задавши напрямок листочку, обкручуємо його ніжку мотузкою, а потім пропускаємо через утворену напівпетлю кінець мотузки. При цьому весь час регулюємо натяг і по черзі переходимо від однієї мотузки до іншої.

Дійшовши до кінця черешка, переходимо до роботи з наступною парою. В результаті від ніжки кожного листочка вниз буде йти по 4 мотузки. А самі вузлики стануть новими черешками.

Розташовувати листя можна в будь-якому зручному напрямку. Деякі з них можна кріпити не до рамки, а до мотузки безпосередньо. Після того як всі листочки вплетені в квітку, збираємо в пучок мотузки, які йдуть вниз.

Беремо додаткову мотузку і охоплюємо нею інші, один з кінців направляємо вниз, а іншим обвиваємо всі мотузки відразу, а потім заводимо кінець мотузки в утворену напівпетлю і затягуємо. Таке плетіння є напіввузлом і по суті нагадує звичайний петельний стібок, з тією різницею, що тканина тут замінена на мотузку, яку потрібно оповити повністю. У міру прокладання петель формується вузликова спіраль, яка виглядає ефектно і задає стовбуру, який утворився, додаткову фактуру.

Після того як висота стовбура набрана, переходимо до формування коренів. Товщина відгалужень може бути різною і залежить від кількості мотузок в пучку. Розділивши мотузки на 8 частин, працюємо з кожною окремо. Мотузки не додаємо, починаємо формувати напіввузлики за допомогою однієї з мотузок за таким же принципом, як і при роботі над стовбуром. Коли довжина відгалуження набрана, закріплюємо мотузку на рамці, не забуваючи про натяг.

Щоб коріння виглядали ефектніше, додаємо знизу додаткові мотузки і задаємо їм потрібну довжину. При необхідності зверху доповнюємо панно петлею. Освоївши техніку створення каркасних картин, можна створювати різнопланові прикраси: від дизайнерських підвісів для автомобілів і кулонів до самодостатніх інтер’єрних панно і ловців сну.

Більше деталей, що стосуються створення інтер’єрного панно, в відео нижче:

Джерело: cpykami.ru

Зберегти в Pinterest