Барджелло: техніка виконання, мотиви та ідеї

Барджелло – це рахункова вишивка виконана повторюваними в певній послідовності вертикальними щільно прилеглими один до одного плоскими стібками, довжина і колір яких змінюється в залежності від заданого геометричного візерунка. “Фіамма” – різновид вишивки барджелло, малюнок якої складається з рядів гострих або плавних зигзагів, що нагадують язики полум’я.

Вишивка виконується на щільній тканині будь-яким типом ниток від шерсті до шовку (найбільш поширеною вважається вишивка вовною) і повністю покриває основу, створюючи ефект тканого полотна.

#1

#2

#3

#4

#5

#6

Техніка виконання

У класичній версії барджелло використовується прямий вертикальний стібок, який виконується зверху-вниз, зліва-направо через 4 нитки канви. Однак, сучасна вишивка не лімітує довжину стібка, яка також як ширина і кількість ступенів задається в першому ряду (всі наступні ряди ідентичні першому).

Візерунки барджелло утворюються за рахунок вертикального поступового зсуву (якщо це класичний Flame stitch, то малюнок складається з симетричних або асиметричних підйомів і спусків, утворюючи “язики полум’я” – чим крутіше зміщення, тим гостріше “полум’я”. При невеликому зсуві, утворюються плавні лінії) .

Робота з “4 way Bargello”:

Мотиви візерунків барджелло

Базові мотиви були описані в книзі 1967 року “Bargello Florentine Canvas Work” від Elsa S. Williams.

“Полум’я” (“Зигзаг”)

“Ромб” (“Алмаз”)

“Стрічки”

“Медальйон”

“Плетіння”

“Флорентійська вишивка”

#1

#2

“Зустрічні силуети”

“Дзеркальний”

“Полум’я свічки”

“Серця і алмази”

“Серця”

“Шеврон”

“Бджолині соти”

“Очі павича”

“Традиційні мотиви”

#1

#2

“Вінтаж”

“Гранат”

“Гвоздика”

#1

#2

“Морський гребінець”

“Галерея”

Ефект градієнта в техніці барджелло

#1

#2

#3

#4

#5

#6

#7

#8

#9

#10

#11

#12

#13

 

Перекладено із сайту sozdavaisam.ru

Зберегти в Pinterest