Паралельне плетіння бісером в майстер-класах

Бісероплетіння є одним з найпопулярнішим із захоплень. Способи з’єднання намистин між собою звуться техніки плетіння. Таких технік існує безліч, кілька базових і величезна кількість авторських. Однією з базових є техніка паралельного плетіння бісером. Бісером створюється велика кількість прикрас, іграшок та інших предметів, часто процес їх створення можна знайти на відео, однак до кінця зрозуміти тонкощі можна лише створивши обраний виріб власними руками.

#1

#2

#3

#4

#5

Технологія паралельного плетіння


Паралельне плетіння бісером полягає в створенні коротких паралельних рядів, часто скріплених між собою тільки на початку і в кінці. Згідно зі схемою на дріт нанизується певна кількість бісеринок. Далі кінчики повинні проходити крізь набрані бісеринки назустріч один одному. Бісероплетіння паралельними рядами дуже зручне для початківців.

Можна використовувати техніку паралельного плетіння довгими рядами, однак тоді слід додатково закріплювати кожні кілька намистин до бусинам попереднього ряду.

На фото готового виробу найчастіше не видно, як саме закріплені намистинки – тільки за край або кожні 2-3 намистини, зате чітко видно сформовані паралельні ряди і рельєф бусинок. Початківцям часто рекомендують зробити за допомогою паралельного плетіння квітку. Найпростіші квіти з тонким різнобарвним листям вимагають невеликої кількості матеріалу. Вибирати тип квітки можна згідно зі своїми запасами бісеру.

Тюльпан з бісеру в техніці паралельного плетіння

Схема плетіння показана для позначення кількості намистин в кожному ряду, колірне ж поєднання можна визначити самостійно, в залежності від особистих уподобань або наявного бісеру.

Головне в паралельному плетінні – дотримуватися симетричності і тримати рівною лінію центру.

Набираємо на дріт 3 намистини, вирівнюємо їх по центру дроту. Надягаємо 5 намистин на одну сторону і протягуємо через них другий кінець дроту в зворотному напрямку. Так з другого ряду кінці дроту буду стирчати в різні боки. У наступному набираємо 7 бісерин, потім – 9. Подальших 4 ряди по 10 намистин, потім починаємо зменшення – 8 намистин і 6. Кожен ряд необхідно після завершення злегка підтягувати, домагаючись прилягання одного ряду до іншого, але не допускаючи їх стягування. При цьому колірне рішення пелюстки, а значить і колір майбутнього тюльпана, цілком залежить від майстра.

Листок для тюльпана потрібно зробити з зеленого бісеру. Від першого ряду починаючи з 1 намистинки збільшуємо кількість на 1 в кожному, доводимо до 8 намистин. 8 рядів нанизуємо по 8 намистин, в наступному ряду набираємо 7 намистин, потім 5, а в кінці – 3.

Коли готові 6 пелюсток і 2 листка, починаємо збір квіточки. Середина квітки – досить простий виріб, а варіантів її виготовлення досить багато.

Нанизуємо 6 чорних бісерин і замикаємо їх у кільце. За кожну намистину закріплюємо петлю з довгою дроту, на якій закріплена жовта намистина. Петля закручується і намистинка не падає вниз – це тичинки. Товкач плететься з 4 намистин на такий же витягнутої петлі. Сформована серединка вкладається всередину між пелюстками. Кожна пелюстка прикріплюється за крайній ряд, завдяки чому злегка стягується. Стягнуті пелюстки трохи згинаються, що дозволяє сформувати правильну головку квітки.

Щоб навіть на відео ваше виріб виглядав акуратним, слід з однаковим натягом згинати пелюстки. Підставку квітки слід обмотати кольоровим папером або ниткою. Під неї ж заховати хвости дроту від кожної пелюстки і листя.

Паралельне плетіння бісером характерно тим, що потрібна фігура нерідко виходить красивою навіть при незначних помилках в кольорі і кількості рядів.

Зберегти в Pinterest