Як очистити решітку для грилю: 9 перевірених способів

Ось і настало літо, а разом із ним настає пора відпочинку на природі. Брудні, з минулого сезону, решітки можуть знатно зіпсувати загальний настрій. Щоб не допустити цього, скористайтесь нашими порадами з очищення решітки для барбекю, щоб не пошкодити її покриття.

Більшість відпочиваючих на природі людей віддають перевагу під час приготування мангалу. Одна з причин такого вибору ясна та практична: шампури набагато простіше мити, ніж решітки. Насправді тут працює відома приказка: у страху очі великі! Решітки для барбекю легко відмити як магазинними детергентами, так і за допомогою народних засобів.

Звичайні засоби для миття посуду справляються лише з легкими чи свіжими забрудненнями. Сильніші відрізняються не лише своєю ефективністю, а й дорожнечею. Якщо ви вирішили використати хімію у боротьбі із застиглим жиром на решітці, то не забудьте після чищення добре промити її водою! Так ви убезпечите себе та своїх близьких від небажаного впливу миючого засобу на організм. Щоб усунути застиглий шар жиру, використовують оцет, пральний порошок, кока-колу і навіть ранкову росу.

1. Плівка та миючий засіб

Якщо ви заздалегідь вирішили перевірити стан решіток і виявили, що вони брудні – без паніки! Все, що від вас вимагається: харчова плівка, будь-який засіб для миття посуду та час. Розстеліть харчову плівку (можна зробити це на траві). Над плівкою полийте на решітку мильно-пінним розчином з усіх боків. Загорніть решітку в плівку та залиште на день. Готово! Тепер просто помийте решітку для барбекю губкою.

2. Господарське мило

Натріть на тертці брусок господарського мила. Отриману масу засипте у велику каструлю з водою. Поставте ємність із розчином на вогонь, дочекайтеся, доки вода почне закипати. З появою перших бульбашок опустіть брудну решітку в ємність і залиште її там варитися на 30-40 хвилин.

Вимкніть вогонь і дочекайтеся, поки вода в ємності стане комфортною для того, щоб дістати решітку і помити її вручну.

3. Пральний порошок

Додайте в тазик з окропом 200 г прального порошку. Покладіть решітку для барбекю в таз і залиште на кілька годин. Зверніть увагу, що вода має бути постійно теплою! Через 2-3 години помийте решітку звичайною губкою під теплою чистою водою. Від жиру та горілих прилиплих шматочків їжі не залишиться і сліду.

4. Оцет

Деколи бюджетний оцет справляється з такими типами забруднень, які не під силу навіть найдорожчим порошкам. І навіть жир не зможе встояти перед цим засобом!

Змішайте оцет із водою у пропорції 1:1. Налийте розчин у пульверизатор і обробіть решітку. Достатньо кількох хвилин, щоб оцет вступив у реакцію з нагаром та жиром. Якщо решітка стара, і ви не турбуєтеся про цілісність верхнього покриття, то можете зім’яти трохи фольги і почистити нею решітку. Коли цей етап буде завершено, помийте її під теплою водою.

5. Оцет + сода

Цей спосіб підійде тим, хто має хоча б пару годин у запасі, а краще ніч. Помістіть решітку у звичайний пакет. Додайте туди склянку оцту та склянку соди. Зав’яжіть щільно пакет і залиште. Перед від’їздом дістаньте решітку з пакета та помийте під теплою водою звичайною губкою.

6. Кока-кола

Кілька років тому був популярний лайфхак із очищення унітазу за допомогою кока-коли. Тепер побутові дослідники пішли далі і вирішили спробувати відмити брудні решітки для барбекю та шампури. Чому б ні? Якщо напій справляється з нальотом та іржею, чому не використати його проти жиру та бруду.

Покладіть у пакет весь брудний інвентар. Добре потрусіть пляшку з “Кока-колою”, вилийте в пакет і зачекайте 15 хвилин. Якщо бруд легко відтирається, то прибираємо його губкою або щіткою для миття посуду. Якщо потрібний ефект не настав через відведений час, потрібно ще трохи почекати.

7. Аміак

Помістіть брудну решітку у щільний пакет. Вилийте в нього 2-3 пляшечки аміаку. Зав’язуючи пакет, постарайтеся випустити із нього повітря. Покрутіть і потрясіть його, щоб аміак потрапив на всю поверхню решітки. Через 6-8 годин розв’яжіть пакет та дістаньте інвентар. Саме час добре помити її теплою водою.

8. Вогонь

Якщо виявилося так, що на природу ви приїхали з брудними решітками, не поспішайте засмучуватися! За допомогою вогню можна прибрати залишки їжі та жир із інвентарю. Розведіть багаття і покладіть туди брудну решітку. Все, що на неї прилипло, згорить. Вугілля, що утворилося, відколеться саме, а те, що залишиться, можна прибрати зім’ятою фольгою.

9. Роса

Відпочивати люблять усі, а бажаючих мити посуд та інвентар, які залишилися звечора, навряд чи ви знайдете. Якщо сил для миттєвого миття решітки немає, то залиште її на ніч у траві. Роса не дасть жиру засохнути, поки ви спатимете. А вранці ви зможете запросто помити ґрати або шампури.

Джерело

Зберегти в Pinterest