Майстер-клас: імітація об'ємного печворку і стібків на тканині

Пропонуємо вам зробити чарівну скриньку, вірніше, прикрасити звичайну непримітну шкатулку, імітуючи печворк за допомогою глини.

1. Для роботи нам знадобиться:

  • предмет для декорування (в даному випадку – дерев’яна шкатулка круглої форми);
  • глина для ліплення, яка сама твердіє;
  • паперові серветки з малюнком (фонові);
  • клей ПВА, акриловий лак, акриловий ґрунт, акрилові фарби;
  • стеки для моделювання, скалка для розкачування глини, канцелярський ніж або підручні інструменти, що їх замінюють;
  • ватяні палички, синтетичні кисті, наждачний папір з дрібним зерном, ножиці.

2. Підготовка поверхні: в даному випадку – прошкурювання зовнішньої поверхні не потрібно, якщо внутрішню частину ми фарбуємо, то її ми ретельно прошкурюємо наждачним папером.

3. Робимо ескіз майбутнього об’ємного малюнка, з огляду на розмір заготовки. Далі з картону вирізаємо необхідні деталі:

#

4. Розкачуємо глину товщиною 2-3 мм. Прикладаємо шаблони і вирізаємо по контуру деталі. Увага! Не робіть відразу всі деталі, а тільки 2-3 деталі за раз!

5. Заздалегідь схематично намітьте на скриньці місце, куди будете приклеювати вирізані з глини деталі. Промащуємо клеєм ПВА одну сторону деталі і те місце, куди збираємося її клеїти. Приклавши деталь, акуратно подушечками пальців притискаємо її до поверхні. Далі за допомогою стека «згладжуємо» краю.

#

#

6. Відразу клеїмо другу деталь і так само стеком згладжуємо її краї. Ватною паличкою вирівнюємо шов між деталями.

7. Якщо ви вирізали три деталі, то відразу за таким же принципом приклеюємо їх до поверхні. Після беремо зубчастий стек і робимо імітацію прошивки, не забуваємо зробити її між деталями! (Стек можна замінити іншим підручним інструментом).

8. Потім знову розгортаємо глину, вирізаємо наступні 2-3 деталі і приклеюємо до поверхні.

#

#

9. Тепер приступаємо до імітації стібків. Для цього ми «знімаємо мірки»: вимірюємо довжину кола шкатулки і її висоту. Для зручності можна зробити шаблон з паперу.

10. Розкачуємо глину товщиною 2-3 мм і вирізаємо деталь за розміром шаблону. Готову деталь приклеюємо до поверхні, попередньо промазавши її та поверхню скриньки клеєм ПВА. Подушечками пальців акуратно згладжуємо шов і краї деталі.

#

 

11. Потім за допомогою зубчастого стека створюємо стежку, направляючи її під кутом в 45 градусів спочатку в одну сторону, потім в іншу. Не забудьте розрахувати оптимальну ширину між рядками, щоб стібок вийшов однаковою по всьому колу!

#

#

12. Ми залишаємо шкатулку на 24 години для того, щоб глина остаточно затверділа. А між тим, заздалегідь вирізаємо з серветок всі необхідні деталі за наявними шаблонами:

#

13. Після того, як глина остаточно затверділа, дрібнозернистим наждачним папером прошкурюють всю поверхню скриньки, потім покриваємо ґрунтом в тому числі і ті частини, які будуть пофарбовані. Ми залишаємо для просушки на 1 годину.

#

#2


14. Приступаємо до приклеювання серветковий мотивів. Не забуваємо, що використовувати потрібно верхній барвистий шар серветки. Прикладаємо мотив до поверхні і поверх промазуємо його клеєм плоским синтетичним пензлем (від центру до країв). Важливо! Клейте мотиви не підряд, а через один!

#

15. Як бачите, серветка збільшилася в розмірах. Щоб прибрати зайве, для початку добре просушуємо поверхню (залишаємо на 30-40 хвилин), потім канцелярським ножем акуратно відсікаємо зайве з усіх боків. Після цього вологою ватною паличкою просочуємо зайві частини водою і акуратно їх видаляємо.

#

#

16. Після зубчастим стеком знову опрацьовуємо прошивку. Потім покриваємо вже приклеєні і опрацьовані мотиви захисним шаром акрилового лаку!

#

17. За таким же принципом приклеюємо всі інші деталі.

#

18. Таким же чином приклеюємо серветку на нижню частину шкатулки. Ми залишаємо сохнути на 30-40 хвилин. Потім знову опрацьовуємо стежку зубчастим стеком.

#

Ось, що повинне вийти:

19. Внутрішні стінки шкатулки профарбовуємо акриловою фарбою відповідного кольору. В даному випадку в білу акрилову фарбу я додала трохи коричневого і чорного кольорів. Фарбуємо в два шари з проміжною сушкою в 30 хвилин. Центр внутрішньої частини кришки і дно я не фарбувала, тому що ці місця я збираюся задекорувати тканиною.

#

20. Покриваємо всю поверхню скриньки кількома шарами акрилового лаку з проміжною сушкою. Далі декоруємо скриньку на свій розсуд.

Результат готової роботи:

#

#

#3

#4

Джерело: sozdavaisam.ru

Зберегти в Pinterest