Сашико: красивий і елегантний стібок в японському стилі

Спочатку сашико використовувалося для ремонту та прикрашання поношених речей, але з роками перетворилося в витончений і вишуканий вид рукоділля.

Зазвичай використовувалася синя (індиго) тканина і біла нитка стібків на ній. Сьогодні ця вимога не є обов’язковою. Ви можете використовувати будь-який колір в своїх роботах. Але для того, щоб ваша техніка могла називатися сашико вам необхідно знати наступне.

Основи техніки та рекомендації

Голки

Традиційна голка для сашико досить довга (близько 2 дюйма) з маленьким вушком. Її ширина рівномірна по всій довжині.

Нитка

Нитка має бути більш скручена, без блиску. Однак, можна використовувати будь-яку кручену нитку для цієї техніки. А ще використовуйте наперсток.

Тканина

Ідеальною буде бавовняна тканина, у якої не дуже висока щільність з’єднання ниток. Інакше товста нитка буде утворювати в ній дірки.

Техніка виконання

Починаючи роботу вам необхідно відрізати нитку такої довжини, щоб вистачило виконати ряд вишивки рухаючись від одного краю виробу до іншого. Обернувши її двічі навколо кінчика голки, а потім простягнувши голку через ці витки спіралі, утворіть вузлик на кінці нитки.

Потім візьміть свою тканину і, проколюючи її за схемою 3:2 (довгий стібок з лицевої сторони), нанизуйте її на голку без протягування нитки. Виконавши таким чином довільну, зручну для вас кількість стібків, проштовхніть наперстком голку і протягніть нитку.

Протягнувши нитку розтягніть тканину для того, щоб послабити натяг нитки. Продовжуйте виконувати ці операції до кінця ряду, а потім виконайте інший вузол, залишаючи деяку слабину на кінці, щоб компенсувати натяг полотна.

Якщо ваш візерунок вимагає зміни напрямку, то на кожному повороті залишайте маленьку петельку з тією ж метою – послабити натяг:

Перед початком стібка вам необхідно переглянути уважно візерунок і визначитися щодо порядку дій. Необхідно знати, що зазвичай спочатку виконують горизонтальні і вертикальні лінії (за винятком зовнішніх, що утворюють рамку), потім прокладають стібки в косому напрямку і завершують все виконанням рамки візерунка. Такий порядок дій позбавить вас від можливих перекосів тканини.

 

Рухаючись по ламаним лініям з одного краю до іншого, завершуємо протилежний кут всієї схеми.

У кінці виконайте рамку. Її можна виконати рухаючись по периметру, головне, стежити за тим, щоб нитка закінчувалася тільки на кутах:

Візерунки сашико

#1

#2

#3

#4

#5

#6

#7

#8

#9

#10

#11

 

#12

Вироби в техніці сашико

#1

#2

#3

#4

#5

#6

#7

#8

#9

#10

#11

#12

#13

#14

#15

#16

#17

#18

#19

#20

#21

#22

#23

Джерело: sozdavaisam.ru

Зберегти в Pinterest