Секрети вишивки стрічками + ідеї

Щоб вишивка стрічками вийшла акуратною, потрібно дотримуватися наступних правил:

1. Розмір тканини для вишивки завжди повинен бути більшим за п’яльця настільки, щоб її краї вільно звисали з усіх боків. Наприклад, для п’яльців діаметром 45,7 см тканина повинна бути розміром 60*60 см. Не варто брати для вишивки занадто великий шматок тканини, так як з ним буде незручно працювати. Якщо вишиваєте велике виріб, наприклад плаття
або нічну сорочку, то вишивку краще виконати перед складанням всіх деталей.

2. Замість схеми багато майстринь вишивають вже готовий малюнок, надрукований на набивній тканині. Працюючи таким чином, легше підібрати стрічки потрібного кольору і уникнути помилок у виконанні візерунка. В даному випадку слід вибирати тканини світлих тонів: білого, світло-бежевого, світло-блакитного, світло-рожевого, блідо-зеленого чи кремового. Справа в тому, що на темному тлі малюнок буде погано видно.

3. В якості основи для вишивання можна взяти шиті і в’язані речі, які вийшли з моди. Їх слід розпороти, розсортувати, попрати, попрасувати і скласти в пакети.

4. При виборі тканини в якості основи слід знати, що вона складається з поздовжніх ниток, основи, розташованих паралельно кромці, і поперечних ниток – уток (утік). Нитки в різних видах тканин переплітають по-різному. Найчастіше зустрічаються тканини з саржевим, полотняним, сатиновим і атласним переплетенням.

5. Полотняне переплетення вважається найпростішим. Нитка основи перетинається з ниткою утка в шаховому порядку, при цьому лицьова і виворітна сторони виявляються однаковими. Такі тканини застосовують при вишиванні рядковими і рахунковими стібками. Спочатку наносять малюнок, потім виконують вишивку.

6. Шовковою стрічкою можна вишивати практично на будь-якій тканині, яка має гладку поверхню. Якщо тканину вибирають не тільки для вишивки, а й для шиття якогось виробу, то слід врахувати наступні моменти:

  • для серветок, скатертин, фіранок краще використовувати льон, льон з лавсаном, сатин, грубе полотно;
  • для картин, панно, килимків – рогожку, канву, мішковину, полотно, полотно, бортівка, драп, вовна, оксамит;
  • для сумок, футлярів для окулярів і мобільних телефонів, саше, косметичок можна застосовувати будь-яку тканину, структура якої виражена неяскраво;
  • для одягу, суконь, блуз, спідниць, штанів частіше використовують такі тканини: маркізет, батист, шовк, тонку шерсть, атлас та ін.;
  • для верхнього одягу застосовують драп, сукно.

7. Якщо ви виявили, що стрічки линяють і залишають на тканині сліди фарби, їх необхідно намилити господарським милом і покласти в окріп на 15 хв, а потім ретельно прополоскати у воді, поки вона не стане світлою. В останню воду для полоскання для закріплення фарби додають оцтову есенцію в розрахунку 1 ст. л. на 1 склянку води.

8. Для вишивки існує спеціальна тканина – канва, нитки якої переплітаються таким чином, що на тканині утворюються клітини. Залежно від виду матеріалу клітини бувають різного розміру. Канву після вишивки можна пришити до виробу швом “Голка вперед” дрібними стібками, однак при цьому необхідно врахувати, що тканина виробу та канва повинні бути однаковими по товщині. Канву можна зробити і самостійно, для цього потрібно витягнути спочатку поздовжні, а потім поперечні нитки тканини за певним рахунком.

9. Вишивка стрічками допомагає подовжити термін експлуатації улюблених речей: покривал, постільної білизни, фіранок, одягу. Вишийте в потертих місцях якийсь мотив шовковими стрічками відповідного кольору і ваша улюблена річ буде виглядати по-новому. Так само можна оновити будь-який виріб, який вам набрид або вийшов з моди.

10. Для збереження вишивки в чистоті при роботі, можна зробити спеціальне віконце. Для цього з дешевої білої тканини необхідно викроїти шматок такого ж розміру, що і вишивка. Покласти на нього п’яльця і намітити коло на 5 см менше в діаметрі, ніж п’яльця, та вирізати його. Накласти готове віконце на вишивку з лицьового боку так, щоб вишивка була в віконці, і натягнути два шари тканини на п’яльцях. Таким чином тканина з вишивкою залишиться чистою, так як вона буде захищена підкладкою.

11. При роботі слід час від часу підтягувати тканину в п’яльцях. Для цього треба натягнути її в куточках та міцніше затягнути гвинт. При цьому необхідно стежити, щоб тканина не морщилася.

12. Для прикрашання вишивкою в’язаних речей, готових виробів, альбомів, листівок можна її виконувати не на самому виробі, а на водорозчинній тканини, натягнувши її на п’яльцях. Потім вирізати вишитий мотив, відступивши від нього по 0,5 см і покласти в воду на кілька хвилин, поки тканина у воді не розчиниться. Якщо вона розчинилася в повному обсязі, це не страшно – всі сліди липкої тканини на сухій композиції будуть непомітними. Після цього треба висушити вишивку і приклеїти або пришити потайними стібками до виробу.

 

Ідеї для вишивки стрічками

#1

#2

#3

#4

#5

#6

#7

#8

#9

#10

#11

#12

#13

#14

#15

#16

#17

#18

#19

#20

Зберегти в Pinterest