Шоколадний торт із полуницями: в'яжемо гачком (детальний опис з фото)

Торт із пряжі акрил з люрексом, 394 м/100 г. Розмір гачка – приблизно 1,5. Пішло 100 г шоколадної і 60-70 г білої пряжі. Для прикраси – червоні і зелені ниточки, грамів по 10-15. Ще знадобиться поролон товщиною 6 см, шматок 18х18 см, стрічка-липучка довжиною 7 см, лінійка, гострий ніж і гобеленова голка.

Основа

З поролону вирізаємо коло діаметром 18 см (в якості шаблону я використовувала маленьку тарілку), розділяємо на 8 рівних секторів і розрізаємо по лініях. Я різала ножицями, але зручніше і рівніше буде ножем, наприклад канцелярським. Можна зробити навпаки (кому як простіше): зв’язати трикутник і по ньому вже розмітити поролон (тільки не вирізайте з поролону окремі трикутники! Кроїти треба з цілого кола).

Шматок бісквіту

1. Починаємо з верхньої частини.

Білою ниткою в’яжемо трикутник чітко за шаблоном. Я прикладала прямо до поролонової деталі, а можна обвести її і зробити паперовий шаблон, з ним працювати легше. Схема у мене вийшла така (на початку кожного ряду не забуваємо про ПП підйому):

  • ланцюжок з 3 ПП (повітряна петля)
  • 1 ряд – 2 СБН (стовпчик без накиду)
  • 2 ряд – 2 СБН
  • 3 ряд – 4 СБН (по 2 в кожну петлю)
  • 4 ряд – 4 СБН
  • 5 ряд – 6 СБН (тут і далі надбавки робимо по одній з кожного краю, в першу і останню петлю)
  • 6, 7 Ряди – 6 СБН
  • 8, 9 ряди – 8 СБН
  • 10, 11 ряди – 10 СБН
  • 12, 13, 14 ряди – 12 СБН
  • 15, 16 ряди – 14 СБН
  • 17, 18 ряди – 16 СБН
  • 19, 20 ряди – 18 СБН
  • 21, 22, 23 ряди – 20 СБН
  • 24, 25, 26 ряди – 22 СБН

Цією ж ниткою обв’язуємо довгі сторони трикутника стовпчиками без накиду (вийде приблизно 55 СБН – по одному на ряд з кожної сторони + 3 в куток). Нитки обрізаємо. Всі нитки будемо обрізати не “під корінь”, а залишаючи кінчик 3-5 см, потім він виявиться всередині, і можна буде не переживати, що в’язання розпуститься.

Та сторона, на якій при обв’язуванні вийшла “косичка” – лицьова.

Готова обв’язана деталь повинна повторювати шаблон розмір в розмір, не більше і не менше.

У мене 2-й ряд пропущений, через це куточок вийшов більш тупим, в результаті готові шматки торта ніяк не хотіли стикуватися без дірки в центрі.

2. Кладемо білий трикутник лицьовою стороною вниз, найдовшою вершиною до себе, приєднуємо шоколадну нитку в правому верхньому куті, в’яжемо 55 СБН за задню (виворітну) напівпетлю. З лицьового боку залишаються вільні напівпетлі, які утворюють лінію згину (введемо таке умовне позначення, потім стане в нагоді).

Далі в’яжемо полотном (повертаємо в’язання після кожного ряду на початку кожного ряду 1 ПП підйому), за обидві напівпетлі:

  • 4 ряди шоколадною ниткою
  • 2 ряди білої
  • 4 ряди шоколадної
  • 2 ряди білої
  • 5 рядів шоколадної

Висота в’язаного полотна повинна бути на 0,5-1 см менше висоти поролону. Кількість рядів у вас може бути іншою, як і кількість шарів бісквіту (у мене 3, можна зробити 2 або 4). Тільки Не забувайте, що з кожною ниткою потрібно робити парну кількість рядів (перший і останній шари – виняток), інакше доведеться щоразу обрізати нитку. При зміні кольору останній СБН в ряду потрібно починати в’язати поточною ниткою, а закінчувати ниткою нового кольору.

3. До короткої сторони трикутника прив’язуємо шоколадну нитку. Перший ряд (22 петлі) в’яжемо за напівпетлю (лінія залишається зверху, на лицьовій стороні), потім за обидві напівпетлі стільки ж серій, скільки з бічних сторін (в моєму випадку 17). В процесі я прив’язувала цю частину до країв смугастого полотна за допомогою сполучних стовпчиків. Але пізніше зрозуміла, що краще, та й швидше буде просто зв’язати полотно, а потім пришити разом з наступного деталлю.

4. В’яжемо цією ж ниткою (не обрізаючи) нижню частину шматочка так само, як верхній (білий трикутник), тільки тепер зменшуємо кількість СБН за тією ж схемою. Перший ряд – за напівпетлю, залишаючи лінію з лицьового боку. Решта – як завжди. Обрізаємо нитку. Далі можливі 2 варіанти:

– якщо задня стінка шматочка не прив’язана, то обв’язуємо СБН краю одночасно задньої і нижньої частин (стежте за тим, щоб ланцюжок вийшов на лицьовій стороні), залишаємо нитку довжиною не менше півметра, вставляємо поролоновий шматок і зшиваємо гобеленової голкою, захоплюючи біля задньої стінки і нижнього трикутника тільки одну напівпетлю (ту, що ближче до вивороту). З лицьового боку знову промальовуються лінії згину.

– якщо задня стінка прив’язана, як у мене, то обв’язуємо тільки трикутник з відкритих сторін, залишаємо довгий кінчик (40 сантиметрів), вставляємо поролон і зшиваємо. У трикутної деталі захоплюємо тільки одну напівпетлю. Лінія згину “намалюється” тільки по межі трикутника. На моїх фото саме цей варіант, але (повторюся) якби я коли-небудь ризикнула повторити цей в’язальний трюк, воліла б перший варіант.

В’язання має обтягувати поролон, але не туго. Між поролоном і обв’язкою не повинно бути ніяких пустот. Готовий шматок повинен в ідеалі залишитися того ж розміру, що і вихідний поролоновий. Ось що вийшло після зашивання:


А це вид зверху:

і вид ззаду:


Скажу чесно, я трохи перестаралася з перетяжкою (мабуть, не врахувала, що нитки тонкі і дають зовсім трохи додаткового обсягу). Шматочки вийшли пухкі, як пампушки. У підсумку, коли склала всі 8 шматочків, між ними утворилися проміжки, що порушують цілісне сприйняття торта. Але все поправимо. Виправляла цей недолік в два етапи.

Перший бажано зробити, навіть якщо торт виходить ідеальної форми. Для цього нам знадобляться залишені напівпетлі. По лініях згину обв’яжемо шматочки ниткою відповідного кольору СБН. Отримані виступи згодом закриють проміжки. У кутах робимо надбавки: 3 СБН в саму кутову петлю. Обв’язування білої частини можна поєднати (однією ниткою) з прив’язуванням вершків.

Якщо у вас не вистачає терпіння на весь торт і ви вирішили обмежитися одним шматочком:)), то цей момент можна пропустити. Але, по-моєму, в будь-якому випадку додаткова чіткість ваш шматок не зіпсує. Для порівняння – необов’язаний і обв’язаний шматочки.

Вершки

До короткої сторони верхньої частини (білий трикутник) прив’язуємо вершки. Над низкою СБН (якщо попередній момент пропустили – в’яжемо ряд з 24 СБН в лінію згину, тобто 22 і по одному СБН додаємо з країв для пишноти) в’яжемо 2 ПП підйому, СЗН (стовпчики з накидом) за передню напівпетлю (шматок маємо верхньою частиною до себе) по 3 СЗН в кожну петлю, в кінці ряду 2 ПП, ЗСт (з’єднувальний стовпчик) в основу ряду. Тепер повертаємо роботу, в залишені напівпетлі в’яжемо ряд СБН (24). Знову повертаємо, 2 ПП, по 3 СЗН в кожну петлю, 2 ПП, ЗСт в основу вершків (впритул до шоколаду). Якщо здається, що вершків мало, можна ще ряд додати за таким же принципом. А мені двох вистачить, фігуру треба берегти:)) Тому другий ряд СЗН в’язала за обидві напівпетлі.

Я ще вершки прихопила білою швейною ниткою по краях, трохи притягуючи їх вниз, і в центрі – щоб не задиралися вгору в процесі активної дитячої гри.

А тепер – другий етап усунення недоліків, якщо шматки занадто пухкі і не хочуть єднатися в акуратний торт. Просто беремо шоколадну нитку (якщо вона дуже товста – поділяємо навпіл), вставляємо в голку і стягуємо наші шматочки там, де це необхідно. Мені довелося стягнути всі кути, зовнішні трохи, а внутрішній сильніше.

Тепер можна пришити липучку. Я пришила ось тут, трохи відступивши від краю:

А можна було б і впритул до країв.

Ось таких шматочків потрібно зв’язати вісім. Я, якщо чесно, їх майже місяць в’язала – не люблю одноманітність. Але я це зробила! А у вас тим більше вийде.

Прикраса

Торт у мене з натуральною полуницею. Беремо 8 ягідок і 32 листочка. Спочатку пришиваємо листочки, прихоплюючи їх ниткою в 4 точках (3 вершини і кінчик патичка). Нитку я брала бежеву (ну не було в тон листочками), якщо де і помітно, то не дуже.

Тепер пришиваємо ягідку, захоплюємо її в двох точках, щоб було непомітненько. Нитку краще взяти червону, а я все тією ж бежевою, але теж майже непомітно – стібки все внизу, під ягідкою, а ягідка міцно притягнута.

І бічну сторону мені захотілося листком прикрасити.

От тепер подивимось на шматочки – і здається, що ягоди ніби в повітрі висять, а по-справжньому вони повинні трохи в вершках потонути! А хочеться натуральності! І я побігла в магазин, купила набір з довгою голкою (7,5 см) – можна, звичайно, і звичайної помучитися, але сил вже більше немає на цей торт – і притягла ягідку. Встромила голку в центр нижньої частини (шоколадного трикутника), проштрикнула шматок наскрізь, вхопила полуничку в самому низу за одну ниточку, знову проткнула шматок і вивела голку в тому ж самому місці. Затягла не дуже слабо (поглядала, що виходить) і зав’язала подвійний вузлик. Нитку обрізала і сховала кінчики всередину. А вузлик сам втягнувся. Внизу полотно захоплювати не треба, утяжка тримається за поролон, а низ залишається рівненький.

Ось для порівняння шматочки з вже притягнутою ягідкою і ще не притягнутою. Торт, звичайно, теж “утрамбовується”, стає нижче. У мене висота шматка в готовому вигляді 5,5 см без вершків.

Складаємо шматочки, дивимося, що вийшло. У мене в центрі таки залишилася дірка аж 3 см в діаметрі. Довелося зв’язати декоративний елемент. Така квітка з вершків, яка просто кладеться в серединку:

  • в’яжемо білою ниткою коло: 6 СБН в кільце
  • 1 ряд – 12 СБН (по два в кожну петлю)
  • 2 ряд – 18 СБН (надбавки через 1)
  • 3 ряд – 24 СБН (надбавки через 2)
  • 4 ряд – 30 СБН (надбавки через 3)

Мені цього вистачило; тепер в’яжемо вершки, як вище описано, 1 ряд за передні напівпетлі, 2 ряд за задні.

Ось тепер ВСЕ! Насолоджуємося смаком і ароматом. Не забудьте покликати друзів! І не обов’язково заздалегідь попереджати, що торт в’язаний:))) веселий вечір буде забезпечений, та й при наступній зустрічі буде що згадати!

Матеріал із сайту muravka.blogspot.com

Зберегти в Pinterest