Традиційні українські зігріваючі напої (5 рецептів)

За кілька днів уже настане осінь, а разом із нею дощ, вітер і холод… Більшість із нас одразу мріють про велику чашку запашного чаю, какао чи глінтвейну. Але крім цих популярних напоїв можна приготувати і традиційні українські. Тому пропоную вам кілька рецептів, які стануть у нагоді холодного осіннього вечора.

Збитень медовий

Цей рецепт походить ще з Київської Русі, коли князь Всеволод у 1128 році частував свої гостей переваром (саме так колись називався збитень).

Для його приготування потрібно:

  • 1 л питної води;
  • 2 склянки цукру;
  • 150 г меду;
  • 3 лаврових листки;
  • 5 г імбиру;
  • 5 г кориці;
  • 5 г гвоздики.

Все перемішати та довести до кипіння. Тримати помішуючи приблизно 15 хвилин, знімаючи при цьому піну.  Далі залишити на пів години, щоб настоялось. Потім процідити через щільний шар марлі і знову довести до кипіння.

Узварець алкогольний

Мабуть кожен із нас куштував узвар. А от алкогольний варіант цього напої майже незнайомий нікому. Тому спробуйте:

  • 1 л столового червоного вина;
  • 100 г рому або коньяку;
  • пів склянки цукру;
  • паличка кориці;
  • 5 г гвоздичок.

Все змішати, довести до кипіння і процідити через марлю. Перед подачею обов’язково підігріти.

Варенуха

Цей напій був дуже популярний в XIX столітті, оскільки існує безліч його варіацій: безалкогольна, слабоалкогольна, холодна чи гаряча веренуха. А оскільки незабаром осінь, пропоную рецепт гарячої веренухи:

  • сухофрукти: яблука та груші;
  • горілка;
  • кориця;
  • мед;
  • гвоздика;
  • щіпка гострого перцю.

Все потрібно покласти у глиняний посуд і доверху залити горілкою. Замість кришки накриваємо посуд скоринкою хліба, а для герметичності, щільно змазуємо краї тістом. Ставимо у духовку на малий вогонь на 12 годин. Потім витягнути та процідити через марлю. Перед вживанням розігріти.

Імбирне вино, або глінтвейн по-українському

Глінтвейн – один із найвідоміших та найпопулярніших напоїв в холодну пору року. А ось український його варіант:

  • 4 л червоного вина (можна розділити порцію на 2 л чи 1л , відповідно зменшивши пропорції інших інгредієнтів);
  • паличка кориці;
  • 600 г цукру (можна замінити медом, але тоді пропорції можуть змінитись);
  • 2 лимони;
  • 50 г імбиру.

Вино потрібно спочатку прокип’ятити з корицею, потім додати у рідину цукру, перетертого з цедрою двох лимонів. Гарячим напоєм залити перетертий імбир. Проціджувати не потрібно, а тільки зачекати, щоб імбир настоявся. Подавати неодмінно гарячим.

Обліпиховий чай

Хто ще ніколи не пробував цього незвичного чаю, обов’язкового спробуйте, адже такої смакоти ви ще не пили!

  • 150 г обліпихи (згодиться як заморожена, так і свіжа, але не сушена);
  • 2 ст. л чорного чаю (або ж 4-5 порційних пакетика);
  • 2 ст. л меду;
  • 500 мл води питної.

Необхідно 100 г обліпихи розтерти в пюре. Висипати суміш у чайник, додати залишок цілих ягід і чай. Залити інгредієнти окропом. Дати настоятись 10-20 хвилин. Процідити, та підігрівати перед подачею, додаючи ложечку меду до чашок перед вживанням.

За матеріалами prolviv.com

Зберегти в Pinterest