Піст можна зробити смачним! 5 найкращих рецептів котлет без м’яса

1. Котлети з капусти

Головку білокачанної капусти вагою близько 1,5 кілограма очистити, вирізати качан і дрібно порізати (можна використовувати спеціальну тертку).

В цілому вам знадобиться кілограм подрібненої капусти.

Налити в каструлю води, додати оливкової олії – кілька ложок, скласти капусту і тушкувати близько 20 хвилин.


Половину склянки манки акуратно всипати в каструлю, безперервно помішуючи капусту. Протушкувати хвилин десять.

Зняти каструлю з вогню, додати сіль, кріп, кмин, суміш перців і залишити охолонути. З маси сформувати круглі котлетки, обсмажити в олії – з одного і з другого боку, попередньо обваляти в сухарях.

Можна приготувати соус до цієї страви: в томатний сік додати подрібнений часник і нарізану петрушку.

2. Котлети з моркви

Кілограм моркви очистити, вимити, нарізати тонкими скибочками. Залити моркву водою і тушкувати до м’якості.

Після цього збити блендером до однорідності, акуратно всипати половину склянки борошна, швидко розмішуючи, щоб не вийшло грудок.

Варити ще хвилин десять – посолити, додати перцю, паприку і інших приправ за смаком. Одну цибулину дрібно порізати, обсмажити в олії, після чого додати до морквяної масі і залишити охолоджуватися.

Сформувати круглі котлетки, обваляти в сухарях, після чого обсмажити.

До котлет можна приготувати наступний соус: мед змішати з гірчицею в пропорції 3: 1, додати товчені волоські горіхи.

3. Котлети гречані з грибами

Відварити без солі склянку гречаної крупи, остудити.

Обсмажити 300 грамів печериць, разом з подрібненою цибулиною і однією натертою морквою.

100 грамів хліба (краще житнього) залити водою.

У блендері змішати гречку, гриби з овочами, хліб, сіль, часник, петрушку, перець, будь-які приправи, які ви використовуєте для м’ясного фаршу. Сформувати з отриманої маси котлетки, обваляти в сухарях, потім обсмажити.

Подавати з пісним соусом: пшеничне борошно (грам 50), розвести водою, після чого обсмажити на сковорідці, додати сіль, трохи соку лимона і мускатний горіх.

4. Котлети з квасолі

Квасолю відварити.

Одну картоплину і одну моркву відварити, охолодити, почистити.

Одну цибулину нарізати, обсмажити.

Змішати всі інгредієнти, перекрутити на м’ясорубці, посолити і поперчити. Додати подрібнений часник.

Сформувати котлети, обсмажити, обвалявши попередньо в сухарях.

До цієї страви можна подати такий соус: томат протушкувати з прованськими травами.

5. Котлети з гарбуза

Натерти кілограм гарбуза.

Дві цибулини і картоплину дрібно нарізати.

Змішати овочі, обсмажити на олії, потім налити трохи води і залишити тушкуватися на повільному вогні близько 20 хвилин.

Всипати половину склянки манки, добре розмішати і протушкувати ще хвилин десять.

Овочеву масу охолодити, додати спеції і трави за смаком, сформувати котлети і обсмажити, обвалявши в сухарях.


До цих котлет добре подати такий соус: оливкову олію прогріти разом з подрібненим часником, поки останній не розчиниться.

Джерело: kolizhanka.com.ua

Випадковий пост